Facebook už aj v Európe spustí systém pre overovanie pravdivosti správ

Facebook už aj v Európe spustí systém pre overovanie pravdivosti správ Reprofoto Facebook

Sociálna sieť Facebook v najbližších týždňoch zavedie v prvej krajine v Európe - v Nemecku systém overovania pravdivosti príspevkov a označovanie falošných správ, informoval dnes ekonomický denník Financial Times.

Tento systém sa už používa v Spojených štátoch.

Nemeckí používatelia Facebooku získajú možnosť upozorňovať na príspevky, ktoré budú považovať za vymyslené. Ak ich domnienku potvrdí vonkajšie kontrolór, bude daný príspevok označený ako "sporný" a bude doplnený vysvetlením. Užívatelia zároveň dostanú varovanie, ak budú chcieť takéto príspevky zdieľať.

Nemecká vláda má obavy, že tohtoročné parlamentné voľby by mohli byť ovplyvnené falošnými správami. Minulý mesiac oznámila, že chystá zákon, ktorý by umožnil vymerať Facebooku za šírenie falošných správ pokutu až pol milióna eur.

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas v rozhovore pre Welt am Sonntag uviedol, že falošné správy predstavujú nebezpečenstvo pre "našu kultúru diskusie". Dodal, že ľuďom zodpovedným za šírenie falošných správ by v mimoriadnych prípadoch mohlo hroziť až päť rokov väzenia.

"Nemôže byť v záujme Facebooku, aby táto platforma bola zneužívaná k šíreniu lží a k nenávistným kampaniam," povedal minister. "Pre užívateľov musí byť jednoduchšia cesta, ako nahlásiť falošné správy," dodal.