Významné firmy odmietajú mať reklamu pri kontroverzných videách

Významné firmy odmietajú mať reklamu pri kontroverzných videách Foto: YouTube

Prerušenie inzercie na YouTube dnes oznámili najväčšia americká banka JPMorgan Chase & Co a farmaceutická spoločnosť Johnson & Johnson, v stredu rovnaký krok ohlásili americkí telekomunikační operátori Verizon a AT&T.

Portál pre zdieľanie videí YouTube ďalej stráca inzerentov kvôli obavám, že ich reklamy budú spájané s kontroverznými videami.
Od inzercie na YouTube sa už skôr odvrátilo mnoho známych britských značiek, napríklad maloobchodný reťazec Marks & Spencer. Portál sa stal terčom kritiky kvôli zobrazovaniu reklám pri videách s homofóbnou a antisemitskou tematikou.

Internetový gigant Google, ktorý je majiteľom portálu YouTube, sa tento týždeň za praktiky pri zobrazovaní reklamy ospravedlnil a sľúbil zmeny. "Rád by som sa ospravedlnil našim partnerom a zadávateľom reklamy, ktorých sa mohlo dotknúť, že ich inzercia sa objavila pri kontroverznom obsahu," povedal šéf európskej divízie podniku Matt Brittin.

Spoločnosť Johnson & Johnson dnes uviedla, že chce pozastavením inzercie na YouTube zabezpečiť, aby sa jej reklamy neobjavovali na kanáloch, ktoré podporujú "urážlivý obsah". Niekoľko hodín po firme Johnson & Johnson oznámila zastavenie reklamy na YouTube tiež JPMorgan. Tá je podľa aktív najväčšou bankou v Spojených štátoch a ročne vynaloží na marketing okolo troch miliárd dolárov, píše agentúra Reuters.

Portál YouTube je kľúčovým motorom rastu spoločnosti Google. Príjmy Googlu z reklamy na YouTube podľa výskumnej spoločnosti eMarketer v minulom roku dosiahli 5,58 miliardy, napísala agentúra Reuters.