Print this page

Fakulta verejne odsúdila nenávistné komentáre a správy študentky na facebooku Foto: Facebook V. Marcineková

Bloger Ján Benčík upozornil na študentku Pedagogickej fakulty budúcu učiteľku, ktorá mu posielala správy a zverejňovala v diskusiách nenávistné a xenofóbne komentáre.

 

 

"Nazýva ma chudáčikom, označuje ma za žida a vypisuje mi správy. Páči sa jej Hitlerov Mein Kampf a Protokoly sionských mudrcov považuje za seriózny zdroj informácií. Chváli sa, že ovláda pravopis a podporuje Kotlebu," píše Benčík na blogu s názvom : Budúca pani učiteľka, Hitlerov Mein Kampf a Protokoly sionských mudrcov. Na facebooku je pod menom Veronika Marcineková.

Benčík zverejnil nadávky a urážky zo správ a verejné vyjadrenia budúcej učiteľky z rôznych debát. Napríklad na stránke TA3 píše o diele Adolfa Hitlera, Mein Kampf: "je tam kopa múdrych myšlienok a každý, kto si to prečítal, mi dá za pravdu."
Pod videom Ľuba Bechného z besedy v Prešove študentka napísala toto: "Luboš Bechný, ty idiot... Aj ten odpad Benčík si ma blokol... Na stráž, ty pes." V ďalšom komentári napísala: "Ani Benčík, ani Havran, ani im podobní podlízaví psi... Slniečkári ako vy, nikdy nič dobré národom nepriniesli, ani neprinesú, len obete (ako je to už teraz v Nemecku) a degeneráciu."

„Sú takéto vyjadrenia na adresu ľudí, o jednu či dve generácie starších, skutočne hodné budúcej učiteľky?" pýta sa v komentári Benčík.

Marcineková na to napísala reakciu, v ktorej trvá na mnohých svojich xenofóbnych vyhláseniach, v ktorých zľahčuje holokaust a bráni názory Hitlera.

Marcineková je študentkou Pedagogickej fakulty UK v Bratislave. V utorok vedenie fakulty zverejnilo vyhlásenie, v ktorom odsúdilo postoje ich študentky a vyvodí z nich dôsledky.

„Vedenie Pedagogickej fakulty UK v Bratislave s hlbokým znepokojením prijalo informácie o konaní študentky fakulty, ktorá svojimi vyjadreniami zverejnenými v blogoch a na sociálnych sieťach poškodila dobré meno fakulty a univerzity, ako aj dobré meno študentov a zamestnancov fakulty," píše vedenie fakulty vo vyhlásení.

Odporúčame aj: Dekan fakulty verejne odsúdil extrémistické názory študenta na facebooku

„Odsudzujeme akékoľvek prejavy rasizmu, xenofóbie, intolerancie a antisemitizmu," píše fakulta. Pretože vyjadrenia jej študentky vrhajú zlé svetlo na ostatných študentov i pedagógov, i na učiteľskú profesiu vo všeobecnosti, rozhodla sa fakulta chrániť meno a postavenie všetkými dostupnými prostriedkami. „Vedenie fakulty chápe úlohy a status učiteľskej profesie aj v rovine poslania, ktorého cieľom je kultivovanie a humanizácia človeka. Preto sa jednoznačne dištancujeme od vyjadrení študentky a budeme konať v súlade s predpismi fakulty a univerzity a následne vyvodíme relevantné dôsledky." Aké dôsledky fakulta už nekonkretizuje.

Podobne odsúdil nedávno extremistické názory študenta dekan Pedagogickej fakulty Trnavskej univerzity.