Svet zasiahla ďalšia vlna kybernetických útokov

Svet zasiahla ďalšia vlna kybernetických útokov Reprofoto Film Hacker

Svet dnes zasiahla nová vlna kybernetických útokov, pôvodcovia požadujú za uvoľnenie napadnutých a zablokovaných zariadení výkupné.

Prvé správy o útokoch prišli z Ruska a z Ukrajiny, problémy sa však začali rýchlo šíriť aj do ďalších krajín. Terčom sa stalo viacero podnikov a inštitúcií.

Podľa Esetu sa nový škodlivý softvér šíri podobne ako vydieračský program WannaCry, ktorý napadol minulý mesiac státisíce počítačov. Navyše využíva nástroj pre vzdialenú inštaláciu a spúšťanie ľubovoľných aplikácií. "Škodlivému kódu stačí, aby infikoval jediný počítač a dostal sa tak do firemnej siete, kde potom malware môže získať administrátorské práva a šíri sa do ďalších počítačov," uviedol analytik Esetu Robert Lipovský.

Obzvlášť tvrdo dnes bola zasiahnutá Ukrajina, ktorú podľa tamojšieho ministerstva vnútra postihla najväčšia vlna hackerských útokov v histórii krajiny. Útok počítačových pirátov skomplikoval fungovanie ukrajinských bánk aj desiatok ďalších podnikov a inštitúcií. Napadnuté boli miestne počítačovej siete najväčších finančných ústavov, pošty, telekomunikácií či energetikov. Prestali pracovať počítače na úrade vlády, na kyjevskej radnici a tiež v oblasti bývalej Černobyľskej jadrovej elektrárne.

"Ukrajina hlási mimoriadne výpadky IT v bankovom sektore, energetických rozvodných sieťach a poštových spoločnostiach. Medzi významne postihnutými krajinami je aj Taliansko, Izrael, Srbsko, ale aj krajiny strednej a východnej Európy vrátane Českej republiky," uviedla spoločnosť Eset. Medzi zasiahnutými krajinami firma menovala aj Španielsko a Indiu. Hackeri podľa Esetu žiadajú od svojich obetí platbu 300 dolárov, inak napadnuté a zašifrované zariadenia neuvoľnia.

Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka počítače nakazila modifikovaná verzia vydieračského vírusu WannaCry. Vo väčšine prípadov sa vraj vírus šíril e-mailom, ktorý zasiahnutí dostali už pred niekoľkými týždňami. "Dnes môžeme povedať, že útok sa pripravoval najmenej mesiac," napísal Heraščenko na svojom facebooku. Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleskandr Turčynov z rozsiahleho útoku na ukrajinskej inštitúcie obvinil Rusko. Podľa neho prvé analýzy hackerského zásahu obsahujú "ruskej odtlačky prstov".