Prepustenie zamestnanca Googlu vyvolalo búrlivé diskusie o politickej korektnosti

Prepustenie zamestnanca Googlu vyvolalo búrlivé diskusie o politickej korektnosti Ilustr.foto: Google

Prepustenie zamestnanca firmy Google Jamesa Damorea za údajne sexistické výroky vyvolalo rozruch.

 

 

Damor minulý týždeň vydal vyhlásenie, podľa ktorého ženy nemôžu byť v technologických profesiách zastúpené v USA v rovnakej miere ako muži kvôli biologickým rozdielom.

Vedenie Googlu ho v utorok vyhodilo, čo vyvolalo mnoho kritických rerakcií aj zo strany médií.

Podľa Damoreovho vyhlásenia, ktoré zverejnil v internej komunikačnej sieti spoločnosti Google, sú muži pre IT profesie "biologicky vhodnejší", a preto v technologických odboroch a vo vedúcich pozíciách nie sú ženy zastúpené v rovnakej miere. V Google tvoria muži 69 percent zamestnancov.

"Cenzúra je pre stroskotancov. Ženy i muži si zaslúžia rešpekt, a nemožno ich vyhadzovať, keď slušne vyjadria svoj názor. Lepšie je argumentovať," napísal na twitteri zakladateľ WikiLeaks Julian Assange.

Na stranu vyhodeného inžiniera sa postavili aj pravicové médiá. Majiteľ webu Right Wing News John Hawkins napísal, že Damor bol vyhodený kvôli svojim konzervatívnym názorom. Ultrapravicový server Breitbart News, ktorého bývalý šéf Steve Bannon je teraz hlavným stratégom Bieleho domu, začal publikovať sériu rozhovorov s "rebelmi Googlu", podľa ktorých spoločnosť potláča nepohodlné názory.

Agentúra Reuters v komentári napísala, že programovanie bolo v počiatkoch doménou žien, pretože sa nepovažovalo za prestížnu profesiu. Keď jeho význam začal rásť, zvyšoval sa podiel mužov, ktorí teraz dominujú.

Technologické firmy z amerického Silicon Valley sú často kritizované, že nerešpektujú rodové pravidlá.

Damor oznámil, že sa proti prepusteniu chystá obhajovať na pracovnom súde. Spoločnosť Google spor odmietla komentovať s tým, že o záležitostiach svojich zamestnancov na verejnosti nehovorí.