Print this page

Spoločnosť Facebook konečne prehovorila, o čo jej pri testovaní Slovenska ide Reprofoto Youtube/Virgo-South Africa

 Už viac ako týždeň sa sociálna sieť facebook na Slovensku zmenila, ukazuje príspevky užívateľom inak.

 

Facebook príspevky rozdelil do dvoch častí v Novinkách (News Feed) ostali len príspevky od priateľov a sponzorované odkazy. K ostatným príspevkom zo stránok odkazuje platforma užívateľov do nového priečinku s názvom Prieskumník (Explorer Feed), ktorý je označený ikonkou rakety. V Prieskumníku ponúka sú aj statusy zo stránok, ktoré si užívateľ sám nevybral. Naviac, statusy sú radené chaoticky, často aj niekoľko dní staré, čo výrazne predlžuje čas užívateľov strávený na facebooku.

Médiá a mnohé stránky firiem zaznamenali výrazný pokles aktivít čitateľov na ich facebookových stránkach.

Spoločnosť Facebook sa doposiaľ k zmenám na Slovensku nevyjadrila, napriek tomu, že jej zástupcov kontaktovali viacerí slovenskí novinári.

Odporúčame: Prinášame návod, ako vidieť na Facebooku všetko, čo chcete, a chronologicky. Bez Prieskumníka

Vyjadrenie šéf oddelenia News Feed z Facebook poskytol dnes, až potom, ako sa téme zmien na Slovensku začali venovať aj svetové médiá, ktoré upozornil na situáciu na Slovensku novinár Denníka N Filip Struhárik. „Skúsili sme teda upozorniť zahraničných novinárov na situáciu u nás. Cez víkend som zverejnil text v angličtine a poslal echo pár ľuďom, ktorých mohla téma zaujímať," napísal Struhárik. Jeho text sa dostal k novinárom z médií ako Guardian, BBC, Mashable, TechCrunch, Slate, Reuters, The Times, Engadget, Gizmodo, Recode, Business Insider, The Next Web, AdAge, RT, Independent.

Až po tomto tlaku zverejnila spoločnosť Facebook prostredníctvom blogu svojho zamestnanca Adama Mosseriho, vedúceho News Feed, prvé oficiálne vysvetlenie k zmenám, ktoré zavidla na Slovensku.

Z textu zamestnanca Facebooku vyplýva, že ide o test v šiestich krajinách. Okrem Slovenska sa testuje aj na Srí Lanke, v Bolívii, v Srbsku, Guatemale a v Kambodži.
„Testujeme, aby sme mali jedno miesto určené pre ľudí, aby udržali krok so svojimi priateľmi a rodinou a ďalším samostatným priestorom, nazvaným Explore, s príspevkami zo stránok," píše Mosseri. Cieľom testu je zistiť, či ľudia dávajú prednosť tomu, aby mali oddelené miesta pre osobný a verejný obsah.

Funkcia Explorer (Prieskumník) je aj na sociálnej sieti v iných krajinách, ale v úplne inej podobe. Slúži len na to, aby ľudia našli aj iný obsah, okrem toho, ktorý im ponúkajú ich stránky. V týchto krajinách však nedošlo k rozdeleniu príspevkov medzi Novinky a Prieskumník.

Testovať bude spoločnosť nové prvky na Slovensku niekoľko mesiacov. „Podobne ako pri iných testoch, aj pri tomto teste, ktorý sme spustili, budeme v nasledujúcich mesiacoch zisťovať, čo je najlepšie funguje pre ľudí a vydavateľov," píše Mosseri.