Quartz: Prieskumník Facebooku je žumpa, ponúka to najhoršie z internetu

Quartz: Prieskumník Facebooku je žumpa, ponúka to najhoršie z internetu Foto: FB

 Experiment Facebooku S Prieskumníkom, ktorý testuje v šiestich krajinách sveta, medzi ktorými je aj Slovensko, si všimol aj renomovaný americký server Quartz. Ten v kritike sociálnu sieť nešetrí.

 Facebook začal testovať nový nástroj s názvom Explore Feed (Prieskumník), ktorý by mal užívateľovi prinášať personalizovaný obsah zo zdrojov mimo jeho okruh priateľov či obľúbených stránok.

Podľa serveru Quartz ide len o prehliadku materiálu z absolútneho dna facebooku a používateľom sa zobrazujú falošné správy alebo len obyčajné hlúposti. Server upozorňuje čitateľov, že do tejto sekcie by sa nakoniec mohli presunúť všetky príspevky firiem či médií, ako to je napríklad teraz na Slovensku.

Podľa spoločnosti Facebook je Prieskumník "doplnkovou stránkou s populárnymi článkami, videami a fotografiami automaticky vyberanými pre daného užívateľa". Ľuďom má prinášať obsah, ku ktorému by sa normálne nedostali a ktorý algoritmus vyberie ako zaujímavý pre danú osobu. Podľa reportérov Quartz sa tento cieľ zatiaľ nedarí naplniť a výsledkom je "žumpa" zložená z toho najhoršieho, čo možno na internete nájsť.

Odporúčame aj: Vykašlite sa na prieskumník. Prinášame návod, ako vidieť na Facebooku všetko, čo chcete, a chronologicky

"Sú tam mémy ukradnuté z iných platforiem, niekoľko mesiacov staré virálne videa, články z Fox News a Mashable, ktoré ste videli inde a s nezáujmom prešli, a nekonečný tok hlúpostí nazdieľaných z facebookovej stránky Georgea Takeiho. Ak si Facebook myslí, že toto je to, čo chcem vidieť, potom má o mne veľmi nízku mienku," píše reportér z Quartz.

Vedúci pre záležitosti týkajúce sa hlavnej stránky na facebooku Adam Mosser tento týždeň pred študentmi žurnalistiky Newyorskej univerzity oznámil, že jeho spoločnosť vydá zoznam pravidiel pre vydavateľov, v ktorých popíše, aký obsah Facebook na svojich stránkach chce, a aký nie. Dôraz má vraj byť kladený na "informatívny, presný a autentický obsah".

Odporúčame aj: Spoločnosť Facebook konečne prehovorila, o čo jej pri testovaní Slovenska ide

Nový Prieskumník, kde Facebook sám vyberá zaujímavosti pre užívateľov, ponúka aj plno dezinformačných, falošných správ a neaktuálnych správ, ktoré nemajú žiadnu zo spomínaných hodnôt.

"Nie je celkom jasné, ako veľmi vážne berie Facebook vlastné vydavateľské zásady, keď zapĺňa celú novú platformu obsahom, ktorý sa nezdá byť ani informatívny, ani autentický," poznamenal Quartz.