Herec vyhral súd kvôli zverejneniu súkromnej správy s fotkou aj menom na facebooku

Herec vyhral súd kvôli zverejneniu súkromnej správy s fotkou aj menom na facebooku Foto: Facebook Til Schweiger

  

 

 

Nemecký herec a režisér Til Schweiger vyhral súd kvôli príspevku na facebooku, v ktorom zverejnil súkromnú správu aj meno a fotku jej autorky. Verdikt súdu v západonemeckom Saarbrückene bol mimoriadne sledovaný, pretože podobných prípadov na sociálnych sieťach je neúrekom.
58-ročná žena po nemeckých voľbách Schweigerovi napísala na facebooku súkromnú správu, v ktorej sa ho pýtala, či opustí Nemecko, ako údajne sľuboval v prípade, že sa protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AFD) dostane do parlamentu. "Vaše chápanie demokracie a vaša slovná zásoba sú mi odporné," napísala hercovi, ktorý sa otvorene postavil za práva utečencov.

53-ročný Schweiger jej odpovedal: "Hej chrústik...! Rande!? Len my dvaja !?". Celú diskusiu na konci septembra zverejnil na svojom profile. Žena, ktorá sa následne stala terčom kritických reakcií Schweigerových priaznivcov, považovala postup herca za porušenie svojich práv na ochranu súkromia, a obrátila sa preto na súd s požiadavkou, aby herec príspevok z facebooku odstránil.

Predsedajúci sudca Martin Jung to dnes odmietol a žene tiež nariadil uhradiť súdne trovy. Konštatoval, že vo všeobecnosti by postup Schweigera predstavoval porušenie osobných práv, tento konkrétny prípad ale vyhodnotil inak. Žena podľa súdu na herca zaútočila a svojou správou sa zapojila do verejne vedenej debaty, a preto sa sama musí postaviť verejnej diskusii a kritike.