Google v Číne otvorí výskumné centrum umelej inteligencie

Google v Číne otvorí výskumné centrum umelej inteligencie Foto: Google

  Spoločnosť Google, ktorá je súčasťou americkej skupiny Alphabet, otvorí v Číne výskumné centrum umelej inteligencie.

 

 

 Chce využiť miestne talenty, a to aj napriek tomu, že jej vyhľadávacie služby sú v krajine blokované. Vo svojom dnešnom oznámení Google uviedol, že pôjde o prvé výskumné centrum tohto druhu v Ázii a tvoriť ich bude malý tím, ktorý bude pracovať v existujúcich firemných kanceláriách v Pekingu.

Čínski politici výskum v oblasti umelej inteligencie podporujú, chcú sa v ňom vyrovnať Spojeným štátom. Zároveň ale v uplynulom roku podrobovali zahraničné firmy stále tvrdším pravidlám a znižovali cenzúru, uviedla agentúra Reuters.

Vyhľadávač Googlu je v Číne zakázaný spolu s jeho e-mailovými službami a ukladaním dát pomocou cloudu. Úrady zákaz zdôvodňujú ochranou politickej stability a socialistických myšlienok.

Umelá inteligencia by mohla pomôcť vylepšiť radu technológií - od samoriadené automobilov, cez automatizáciu tovární až po prekladový softvér a softvér na rozpoznávanie tvárí. Google na svojom webe uviedol, že otvorenie nového centra je dôležitou súčasťou jeho misie ako "firmy číslo jedna v oblasti umelej inteligencie".

Firma prevádzkuje podobná výskumné centrá v Londýne, New Yorku, Toronte a Zürichu. V Číne má dve kancelárie, pracuje v nich približne 600 zamestnancov, povedal agentúre AFP hovorca firmy.