Ste posadnutí robením selfie? Možno máte psychickú poruchu selfitidu

Ste posadnutí robením selfie? Možno máte psychickú poruchu selfitidu ILustr.foto Facebook

 Ste posadnutí robením selfie? Ak áno, potom môžete trpieť niečím ako selfitidou, čo je skutočná psychická porucha, ktorá človeka neustále núti zhotovovať svoje fotografie a vkladať ich na sociálne siete.

 Tvrdia to psychológovia, ktorých citoval britský denník The Sun.

Termín selfitida sa objavil už v roku 2014, keď pomenoval obsesívne robenie selfie. Vedci to ako psychickú poruchu doložili až teraz. Výskumníci z britskej Nottingham Trent University (NTU) a z indickej školy manažmentu TSM definovali šesť motivačných faktorov, s ktorých pomocou zostavili "stupnicu správania sa pri selfitide". Tá má pomôcť posúdiť, ako ťažko je človek týmto stavom zasiahnutý.

K vytvoreniu stupnice od jednej do 100 vedci využili prieskum, ktorý urobili pri skupine 200 ľudí v Indii. India bola zvolená preto, že má najvyšší počet užívateľov facebooku a tiež najvyšší počet úmrtí pri snahe zaobstarať si selfie na nebezpečnom mieste v snahe pritiahnuť k sebe pozornosť.

Odporúčame aj: Nová móda z Ruska: Ľudia sa na sociálnych sieťach predvádzajú prenajatým luxusom

"Pred niekoľkými rokmi sa v médiách objavovali články, ktoré tvrdili, že by Americký psychiatrický zväz mal selfitidu klasifikovať ako psychickú poruchu," hovorí doktor Mark Griffiths, profesor behaviorálnych závislostí z NTU. "Síce sa ukázalo, že tie správy nie sú pravdivé, ale to neznamená, že samotná selfitida neexistuje. My sme teraz potvrdili jej existenciu a vypracovali sme prvú behaviorálnu stupnicu selfitidy, aby sme tento stav dokázali posúdiť," dodal.

Tí, ktorí trpia selfitidou, sa podľa zistení vedcov zvyčajne snažia posilniť vlastnú sebadôveru. Usilujú o získanie pozornosti, chcú si zlepšiť náladu, vytvoriť spomienky, potvrdiť svoje miesto v určitej sociálnej skupine a byť spoločensky konkurencieschopní.