Ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo zástupcu ruského veľvyslanectva za šírenie dezinformácií

Ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo zástupcu ruského veľvyslanectva za šírenie dezinformácií Foto: MZV

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí si dnes predvolalo zástupcu (Chargé d´affaires) Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike, kvôli vyjadreniam na facebooku.

 

Ministerstvu sa totiž nepáči, že ruský vojenský pridelenec (Úrad pridelenca obrany Ruskej federácie a predstaviteľov Ruskej federácie v Slovenskej republike) šíri dezinformácie webu Hlavných správ. Na facebooku zdieľa článok „OSN publikovala správu, v ktorej odsúdila činnosť ukrajinských jednotiek na Donbase. Vrhá to zlé svetlo aj na slovenských politikov.“

Podľa slovenského ministerstva tieto spôsoby sú v rozpore so záujmom rozvíjať dobré vzťahy medzi oboma krajinami, píše ministerstvo.

Hlavné správy v článku s odvolaním sa na dezinformácie ruského portálu Politikus píšu o správe vysokého komisára OSN pre ľudské práva, ktorá sa venuje bojom na Donbase z augusta 2014. Popisujú ju tak, akoby sa porušovania ľudských práv v konflikte dopúšťala iba ukrajinská strana a o účasti ruskej strany tam nie je ani zmienka.

„Zástupca veľvyslanca Ruskej federácie bol upozornený, že je kategoricky neprípustné, aby vyhlásenia Úradu pridelenca obrany Ruskej federácie a predstaviteľov Ruskej federácie v Slovenskej republike zasahovali do vnútorných záležitosti SR. Partner bol dôrazne vyzvaný, aby Veľvyslanectvo Ruskej federácie a jeho zložky svoje vyhlásenia zakladali výlučne na pravdivých a presných informáciách,“ píše ministerstvo.

MZVaEZ SR vyjadrilo znepokojenie nad tým, že Úrad pridelenca v článku neobjektívne zhodnotil správu Vysokého komisára OSN pre ľudské práva - osobitne v častiach, ktoré sa týkajú činnosti ukrajinských ozbrojených síl pri ochrane územia Ukrajiny, pričom boli vedome ignorované pasáže správy o účasti ruských občanov v konflikte na Ukrajine, a rozhorčenie nad pasážami obviňujúcimi slovenských predstaviteľov z klamania.

„SR sa vždy zasadzovala za dôsledne prešetrenie zločinov proti ľudskosti vo všetkých konfliktoch a bude tak robiť aj naďalej,“ píše MZV.