Ako na porovnanie poskytovateľov pevného internetu na Slovensku?

Ako na porovnanie poskytovateľov pevného internetu na Slovensku?

Cena, rýchlosť sťahovania a odosielania alebo dĺžka viazanosti... Kritériá pri výbere domáceho internetu sú jasné, no konečná voľba nemusí byť jednoduchá ani pre technicky zdatnejších zákazníkov.

 

Na čo si treba dávať pozor, čo uprednostniť a čomu sa naopak vyhnúť, vám poradí náš krátky návod.

Optika by mala byť prvou voľbou

V súčasnosti hrá prím optický internet, ktorý je dostupný vo väčšine väčších miest a najmä v bytových domoch. Rýchlosti sťahovania pri tejto technológii sa bežne pohybujú v rozmedzí 50 až 100 Mbit/s.  Navyše, optika je dostupná za mimoriadne rozumné ceny, keďže dokáže obslúžiť množstvo zákazníkov naraz.

Základný balíček Optického internetu S od SWAN-u napríklad stojí len 9,99 eur mesačne.

Optika je v porovnaní s ostatnými typmi pripojenia tak rýchla, že operátor vám okrem pripojenia na internet dokáže často ponúknuť tiež príjem televízneho signálu vo forme digitálnej televízie s desiatkami slovenských, českých a zahraničných staníc vrátane športových kanálov v HD rozlíšení. Potrebovať budete len výkonný set-top-box, z ktorého pôjde jeden kábel do televízora v obývačke a druhý do rovnakej zásuvky s internetom ako bežný Wi-Fi router.

Je len na vás, či kombináciu internetu a TV využijete, alebo si vystačíte len so samotným pripojením do k najväčšej celosvetovej sieti s bohatou ponuku informácií, dát, filmov a inej zábavy.

V menších obciach môžete mať problém

Tam, kde nie je dostupná optika, budete musieť hľadať iné možnosti. Týka sa to najmä menších obcí a nových ulíc v okrajových častiach miest. SWAN vám v týchto lokalitách ponúka LTE internet TO.Doma. Ten zostáva neobmedzený, keďže práve to je to, čo doma potrebujete.

TO.doma je však šírené inak než LTE signál mobilných operátorov. Využíva sa licencované pásmo s frekvenciou 3,7 GHz. Preto si radšej overte dostupnosť služby TO.doma. Aktuálne je pokrytých viac než 300 miest na celom Slovensku.

Za 10 až 20 eur mesačne získate internet s rýchlosťou sťahovania až do 70 Mbit/s, čo môže byť porovnateľné s optikou.

Nájdite naozaj všetky možnosti

Čo v miestach, kde nie je dostupná optika a zatiaľ ani rýchly LTE internet? Kompletný zoznam všetkých poskytovateľov internetu pre vašu lokalitu si môžete skúsiť vyhľadať cez portál Porovnavacinternetu.sk, ktorý vznikol pre potreby štátneho Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb.

Do vyhľadávacieho poľa jednoducho zadajte vašu adresu a kliknite na tlačidlo hľadať.

Zoznam bude zoradený podľa ceny a plný overených firiem aj neznámych súkromníkov. Hľadať by ste mali vždy výhradne ponuky, ktoré ponúkajú neobmedzený internet pre podnikateľov alebo súkromné osoby. Len tak sa nebudete musieť obávať ani sledovaní videí či filmov cez streamovacie služby.

Skúste hľadať ponuky s čo najvyššou rýchlosťou sťahovania, ktorá sa aspoň trochu približuje LTE internetu na doma. Počítajte však s tým, že hoci rýchlosť sťahovania môže byť dostatočne veľká, naraziť môžete pri pokuse o nahrávanie videí na YouTube či odosielaní veľkého množstva fotografií na raz.

Rýchlosť odosielania sa pri lokálnych poskytovateľoch Wi-Fi internetu totiž často pohybuje aj pod úrovňou 1 Mbit/s.