Premiér: Rezort diplomacie sa stal terčom kybernetického útoku

Premiér: Rezort diplomacie sa stal terčom kybernetického útoku Ilustr.foto: FB P. Pellegrini

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa stalo terčom kybernetického útoku.

 

Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR to novinárom povedal premiér Peter Pellegrini. Podrobnosti, kto stojí za útokom, nešpecifikoval. „Išlo o infiltráciu do siete ministerstva zahraničia. Útok by umožnil dostať sa k citlivým dokumentom,“ povedal premiér.

„Tento útok bol aktivovaný zo zahraničia, ide o nadnárodnú sofistikovanú špionážnu organizáciu. Pre ďalšiu obranu je nevyhnutné, aby sme začali kooperovať s tímami, ktoré prešetrujú podobné útoky v okolitých krajinách. Preto sme sa to rozhodli medializovať a oznámiť, že SR takéto veci vie odhaliť a prijímať protiopatrenia,“ povedal Pellegrini.

„Takže takto, ako som kdesi začul, a nie je to žiadnym prekvapením, naše MZV napichli samozrejme Rusi. A teda už pekne dávno. Počúvam, že dva roky... Kedy to štát potvrdí??? Bude mať Danko tlačovku, kde zaútočí na veľvyslanca Ruska ako zaútočil na Ukrajinca nedávno?" píše na facebooku bezpečnostný analytik Jaro Naď. „Týmto odporúčam vyhostiť späť do Ruska tých agentov, ktorí tu pre nich robia službičky a služby a ničia našu zahraničnú a bezpečnostnú politiku a napomáhajú ruským tajným službám rozkladať našu krajinu. Nie, vyhodiť niekoho z ruskej ambasády už je málo. Začnime na hradnom vrchu prosím, jeden kandidát sa tam prejavuje úplne zjavne,“ dodal Naď.

Veľkým obdivovateľom Ruska je v poslednom období hlavne predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), ktorý sa pravidelne stretáva s predstaviteľmi Putinovho režimu.

Len minulý týždeň sa pochválil fotkou so šéfom ruskej Štátnej dumy Vjačeslavom Volodinom. Ten je na sankčnom zozname EÚ medzi politikmi a podnikateľmi, ktorí sa aktívne podieľali na anexii ukrajinského polostrova Krym.