V Berlíne sa pobili fanúšikovia dvoch súperiacich YouTuberov, zasahovalo 100 policajtov (VIDEO)

V Berlíne sa pobili fanúšikovia dvoch súperiacich YouTuberov, zasahovalo 100 policajtov (VIDEO) youtube ThatsBekir

V centre Berlína sa pobili desiatky fanúšikov dvoch súperiacich YouTuberov, ktorí sa na internete zahŕňali nadávkami. Polícia musela nasadiť obušky a slzný plyn, pri zákroku zaistila tiež dva nože.

 

Incident sa odohral vo štvrtok na Alexandrovom námestí, kde sa vo štvrtok večer zhromaždilo asi 400 väčšinou mladých ľudí, z ktorých 50 sa čoskoro nato zapojilo do hromadnej bitky. Privolaná policajná hliadka sa neúspešne pokúsila zhromaždených upokojiť a násilníkmi od seba oddeliť. Vzhľadom k početnej prevahe davu musela požiadať o posily a na mieste krátko potom zasahovalo až 100 policajtov.

Príčinou násilia bol spor dvoch vplyvných YouTuberov, z ktorých prvý si hovorí ThatsBekir, pochádza zo Stuttgartu a má viac ako 260.000 odberateľov. Bol to on, kto vyzval svojich stúpencov k akcii v Berlíne. Druhý, ktorý má len 14.000 podporovateľov, vystupuje pod menom Bahr Al Amood a svojho rivala vopred varoval, aby sa neopovažoval vstúpiť na pôdu hlavného mesta. Na sociálnych sieťach sa obaja v poslednej dobe častovali tými najhrubším urážkami.

Al Amood pochádza z veľkej arabskej rodiny usadenej v Berlíne, ktorej členovia, často s kriminálnou minulosťou, tvorili časť davu na Alexandrovom námestí. Podľa očitých svedkov vypukla bitka v okamihu, keď Al Amood adresoval niekoľko nadávok ThatsBekirovi a jeho rodine. Ten odpovedal úderom päste, aby "bránil česť" svoje rodiny.

Nemecká polícia uviedla, že tento incident je súčasťou širšieho trendu. "V rapperskej scéne a čím ďalej viac aj medzi influencermi (ľuďmi vytvárajúcimi vplyv svojím postavením) vidíme, že s vplyvom zaobchádzajú veľmi ľahkovážne. Zrejme sa stáva módou, že úplne vedome vytvárajú konfliktné situácie, aby vygenerovali viac sledujúcich, odberateľov a klikov," uviedol dnes pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung predák policajných odborov Norbert Cioma.

Pri rape je bežné, že sa úspešné postavy stávajú terčom posmechu či nadávok svojich žánrových kolegov. Inak tomu nebolo ani v tomto prípade - Al Amood sa v jednom zo svojich videí pustil do Bekira a vysmial sa jeho novej rappovej skladbe. Bekir sa bránil a vznikol veľký internetový spor umocnený obrovským počtom fanúšikov oboch rivalov, ktorý vo štvrtok vyvrcholil násilím na Alexandrovom námestí.