Web Sme.sk má dvojníka

Web Sme.sk má dvojníka

Dizajn, aký má Sme.sk, nie je úplne unikátny. Majú ho ešte ďalšie dva weby. "Akékoľvek konštrukcie, ktoré by ma obviňovali z nefér konania, považujem za absurdné," hovorí konateľ vydavateľstva Radovan Kazda.

 


Web energie-portal.sk, ktorý prináša informácie o energii, je neobvyklý tým, že je jeho dizajn nápadne podobný Sme.sk. Má rovnakú štruktúru, farby, rovnaké rozdelenie stĺpcov, aké malo Sme.sk pred rokom, kedy redakcia Sme.sk mierne pozmenila svoj pôvodný dizajn. Veľmi podobný dizajn, ale v zelenom prevedení, má aj web odpady-portal.sk.

Sme.sk december 2011

energie-portal.sk

 

odpady-portal.skŠéfredaktorom a spolumajiteľom vydavateľstva, pod ktoré oba weby patria, je Radovan Kazda. Ten svoje weby nepovažuje za takmer totožné s dizajnom Sme.sk.
Odpad-portal.sk má dizjan podobný Sme.sk už od roku 2009, kedy vznikol. Sesterský web Energie-portal.sk vznikol v roku 2010. „Dizajn som navrhoval ja s priateľskou pomocou grafika, nakoľko na projekt som nemal prakticky žiadne vstupné investície ani úverové krytie. "Logika" a štruktúra hlavnej stránky je inšpirovaná viacerými webmi, ktoré sme skúmali, ale asi najviac denníkom Sme.sk, pretože jeho základné prvky stavby vyhovovali našim požiadavkám. Inšpirovaní denníkom Sme.sk sme bezpochyby boli," povedal pre Omédiách.com Kazda.

„Máme však aj viacero podstatných odlišností, celkové rozmery a vnútorná stavba článkov je úplne iná, grafika zďaleka nespĺňa parametre Sme.sk," dodal Kazda, ktorý je aj analytikom Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika.

 

On sám s dizajnom webov nie je spokojný. „Ich štruktúra už dávno nevyhovuje našim potrebám". Plánuje ju zmeniť.
To, že majú weby podobný dizajn ako Sme.sk, nevidí ako problém. „Keďže za štyri roky pôsobenia sme nedostali jediný feedback zo strany Sme.sk, alebo čitateľov, alebo klientov, v ktorom by nás upozorňovali na údajnú totožnosť so Sme.sk, venovali sme pozornosť iným oblastiam rozvoja projektu, ako vývoju dizajnu webu. Akékoľvek konštrukcie, ktoré by ma obviňovali z nefér konania, považujem za absurdné," povedal Kazda.

„Aj my sa každý deň pozeráme na veľké svetové weby a sledujeme, ako to robia. V tomto prípade sa niekto pozeral až príliš," reagoval šéfredaktor denníka SME Matúš Kostolný.