Známeho moderátora Rádia FM obťažuje stalkerka, rieši to už polícia

Známeho moderátora Rádia FM obťažuje stalkerka, rieši to už polícia Foto: Juraj Starovecký

Známa moderátorská dvojica Pavol Hubinák a Daniel Baláž verejne upozorňujú na ženu, ktorá roky obťažuje nielen jedného z nich, ale už aj ich fanúšikov. Nejde pritom len o nevyžiadané správy, ale už aj verejné poškodzovanie mena moderátora, ich relácie s názvom Baláž & Hubinák aj celého Rádia FM.

„Rozmohol sa nám tu taký nešvar -“obľúbila” si nás narušená stalkerka (hlavne Hubináka), ktorá vytvára falošné účty a z nich vás mnohých atakuje svojimi správami o Bohom podporovanom ťažení proti našej šou, proti Hubinákovi, proti Rádiu FM, “Proti všem”… Mrzí nás táto situácia. Riešime to už s políciou,“ napísala dvojica na facebooku.

Pavol Hubinák upozornil na stalkerku a dlhodobé obťažovanie už pred niekoľkými dňami. „Situácia, do ktorej som sa dostal, je absurdná, ale žiaľ reálna. Roky ma na sociálnych sieťach obťažuje jedna žena z Košíc s iniciálami VŠ,“ napísal Hubinák. V statuse na facebooku podrobne popisuje, ako obťažovanie vyzerá: „Takmer denne mi píše niekoľko A4 textov, v ktorých kombinuje svoju silnú vieru so silným vymysleným presvedčením o mojich morálnych zlyhaniach. Konkrétne, je presvedčená, že pomocou vysielania Radia FM ovplyvňujem životy žien, ktoré potom zneužívam.“
Prvý kontakt vyzeral bežne. „Úplne na začiatku mi napísala neznáma slečna, nejaké otázky týkajúce sa vysielania, a keďže zvyknem byť slušný, tak som i odpovedal. Pravdepodobne to bolo vysvetlené tak, že môže písať ďalej. Keďže ignorácia nepomohla, tak som dôrazne napísal, ze nie som ten správny človek na rozhovory o Bohu a neskôr tento kontakt i zablokoval.“ Žena začala následne svoje komentáre písať pod oficiálne posty Radia FM a dokonca začala posielať moderátorovi balíčky na miesta, kde sa vyskytol.

Nasledovali ďalšie blokovania a vytváranie nových identít. Na začiatku apríla už vytvorila fake účet samotnej relácie moderátorov, cez ktorý verejne osočuje moderátora.

„Je mi to ľúto, ale neviem co s týmto celým robiť. Dotyčná je fyzicky handicapovaná s veľmi vážnou diagnózou a pod neustálou starostlivosťou a tak mi návšteva polície príde ako riešenie na dlhé lakte. Píšem to sem len preto, lebo veci sa dejú a žiaľ ste do nich zaťahovaní i vy, nič netušiaci,“ napísal moderátor fanúšikom. V súčasnosti sa už prípadom zaoberá polícia.

Hubinák zverejnil napríklad túto správu, ktorú rozposiela falošný profil ich relácie:

Stalking, čiže nebezpečné prenasledovanie, vyzerá na začiatku nenápadne, no môže narásť do obludných rozmerov. Na Slovensku je stalking trestný čin nebezpečného prenasledovania a potrestaný môže byť aj väzením.

Podľa Trestného zákona „kto iného dlhodobo prenasleduje takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu o jeho život alebo zdravie, život alebo zdravie jemu blízkej osoby alebo podstatným spôsobom zhoršiť kvalitu jeho života, tým, že sa vyhráža ublížením na zdraví alebo inou ujmou jemu alebo jemu blízkej osobe, vyhľadáva jeho osobnú blízkosť alebo ho sleduje, ho kontaktuje prostredníctvom tretej osoby alebo elektronickej komunikačnej služby, písomne alebo inak proti jeho vôli, zneužije jeho osobné údaje na účel získania osobného alebo iného kontaktu, alebo ho inak obmedzuje v jeho obvyklom spôsobe života, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.
 
Odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky sa páchateľ potrestá, ak sa vyhráža ublížením na zdraví na chránenej osobe, závažnejším spôsobom konania, z osobitného motívu alebo verejne.

V parlamente je aktuálne novela zákona, ktorá presne konkretizuje aj online prenasledovanie a zvyšuje základnú sadzbu na tri roky.