Zakladateľ Amazonu sa chystá do vesmíru v lodi svojej firmy (VIDEO)

Zakladateľ Amazonu sa chystá do vesmíru v lodi svojej firmy (VIDEO) Instagram jeffbezos

Až spoločnosť Blue Origin budúci mesiac vyšle svoj prvý let do vesmíru s posádkou, chce pri tom byť aj jej majiteľ Jeff Bezos. Zakladateľ technologického giganta Amazon a jeden z najbohatších mužov planéty dnes oznámil, že plánuje let absolvovať spoločne so svojím bratom Markom. Do kozmu ich odprevadí víťaz prebiehajúcej aukcie.

Prelomový let rakety s názvom New Shepard je naplánovaný na 20. júla, pričom loď odštartuje z púšte na západe Texasu. Podľa agentúry Reuters pôjde o ďalší míľnik na ceste k novej ére súkromných ciest do vesmíru.

"O ceste do vesmíru snívam od piatich rokov. Dvadsiateho júla absolvujem túto cestu so svojím bratom. To najskvelejšie dobrodružstvo, s mojím najlepším kamarátom," napísal dnes Bezos na svojom instagramovom účte.

Do dražby o ďalšie miesto na prvom plnohodnotnom lete New Shepard sa už podľa Blue Origin zapojilo vyše 5000 ľudí z viac ako 100 krajín sveta. Najskôr mohli záujemcovia dva týždne predkladať ponuky s tým, že sumy nebudú zverejňované, v prebiehajúcej druhej fáze aukcie je zatiaľ najvyššou ponúknutou čiastkou 2,8 milióna dolárov. Súťaž má vyvrcholiť v sobotu klasickou "aukciou naživo".

"Suma zodpovedajúca víťaznej ponuke bude darovaná nadácii Blue Origin - Club for the Future - ktorej poslaním je inšpirovať budúce generácie ku kariére v prírodovedných a technických odboroch a na to, aby pomohli vymyslieť budúcnosť života vo vesmíre," uvádza Blue Origin.

Nadchádzajúci let Bezosovej spoločnosti s ľudskou posádkou podľa televízie ABC News potrvá asi pol hodiny. Pôjde o takzvanú suborbitálnu misiu, pri ktorej sa loď dostane "na okraj vesmíru". Tam si budú môcť pasažieri chvíľu užívať výhľad a stav beztiaže, než sa ich modul vráti späť na Zem.