Ruský súd uložil Facebooku a Telegramu miliónovú pokutu za nezmazanie obsahu

Ruský súd uložil Facebooku a Telegramu miliónovú pokutu za nezmazanie obsahu Zdroj: Facebook

Moskovský súd potrestal internetovú firmu Facebook pokutou vo výške 17 miliónov rubľov a Telegram vo výške desať miliónov rubľovza to, že neodstránili na výzvu úradov informácie, ktorých šírenie v Rusku zakazujú zákony. Informovala o tom agentúra TASS.

Obe technologické firmy už skôr dostali z rovnakého dôvodu v Rusku pokuty, rovnako ako ďalší internetoví giganti Twitter, Google alebo TikTok.

Súd taganského obvodu Moskvy vymeral Facebooku aj Telegramu pokuty kvôli spáchaniu správneho deliktu. Konkrétne obe firmy v štyroch prípadoch podľa neho porušili článok správneho zákonníka, ktorý pojednáva o povinnosti odstraňovať z webu nežiaduce informácie.

Už v máji potrestal súd Facebook s rovnakým zdôvodnením pokutou 26 miliónov rubľov. Tiež Telegram v minulosti dostal pokutu vo výške päť miliónov rubľov, keď neposlúchol ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor a neodstránil materiály, ktoré údajne vyzývali mladistvých k účasti na nepovolených demonštráciách v Moskve, spresnila agentúra TASS.

V máji tiež súd rozhodol o pokute pre firmu Twitter vo výške 19 miliónov rubľov a v apríli vo výške 8,9 milióna rubľov. Pokutám sa nevyhli ani Google a TikTok.