Prejav Busha, v ktorom si splietol ruskú inváziu na Ukrajinu s Irakom, je hitom sociálnych sietí (VIDEO)

Prejav Busha, v ktorom si splietol ruskú inváziu na Ukrajinu s Irakom, je hitom sociálnych sietí (VIDEO) Reprofoto Twitter Michael Williams

Bývalý americký prezident George W. Bush mal v Dallase prejav, v ktorom odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu. V prejave sa však pomýlil a Ukrajinu nazval Irak.

"Voľby v Rusku sú zmanipulované. Politickí oponenti sú zatváraní alebo iným spôsobom eliminovaní z účasti na volebnom procese," povedal publiku vo svojej prezidentskej knižnici v Texase Bush mladší podľa časopisu Newsweek. Následne skritizoval ruskú inváziu na Ukrajinu.

"Výsledkom je absencia kontroly a rovnováhy v Rusku. A rozhodnutie jedného muža začať úplne neoprávnenú a brutálnu inváziu do Iraku," pokračoval bývalý šéf Bieleho domu, a vzápätí sa opravil: "Myslím teda na Ukrajinu." Chybu potom ospravedlnil svojim vekom. "Mám 75 rokov," konštatoval, pričom na nahrávke je počuť smiech publika.

Bushov výrok sa rýchlo rozšíril na sociálnych sieťach a len na twitteri nazbieral vyše tri milióny zhliadnutí po tom, čo klip z prejavu zverejnil reportér Michael Williams z denníka Dallas News, poznamenala agentúra Reuters.

Spojené štáty pod vedením Busha začali v roku 2003 vojenské ťaženie do tejto blízkovýchodnej krajiny kvôli zbraniam hromadného ničenia, ktoré sa tam ale nikdy nenašli. Vo dlhotrvajúcom konflikte zomreli státisíce ľudí a mnoho ďalších stratilo domovy, pripomenula dnes agentúra Reuters.