Internet zaplavila recesia o pripojení Kaliningradu k Česku (FOTO)

Internet zaplavila recesia o pripojení Kaliningradu k Česku (FOTO)

Satirické úvahy podporujúce pripojenie ruskej Kaliningradskej oblasti k Česku vyvolali v posledných dňoch na sociálnych sieťach lavínu vtipov, recesistických komentárov, imaginárnych akcií a mémov. Myšlienka pripojenia strategického ruského územia k Českej republike už niekoľko dní žije v Česku, susednom Poľsku aj na Slovensku vlastným životom - reagujú na ňu aj niektoré štátne a verejné inštitúcie, mestá či politici. Vznikol vlastný twitterový účet, web propagujúci návštevu oblasti aj petícia na vyhlásenie referenda o pripojení Kaliningradu - česky Královec - k Česku. V pondelok sa chystá happening pred ruským veľvyslanectvom v Prahe. Súčasná recesistická akcia je reakciou na nedávny postup Ruska, ktoré narýchlo usporiadalo medzinárodne neuznané referendá v tých častiach Ukrajiny, ktoré ovláda alebo okupuje. Následne ich Moskva anektovala.

Kaliningradská oblasť je najzápadnejšia časť Ruskej federácie, oddelená od zvyšku krajiny. Územie leží na pobreží Baltského mora medzi Litvou a Poľskom.

Myšlienka, že Česko by si malo robiť na Kaliningradskú oblasť nárok, vychádza z histórie. Hlavné mesto regiónu, dnešný Kaliningrad, česky Královec a nemecky Königsberg, založili v 13. storočí križiaci na počesť českého kráľa Přemysla Otakara II. Pripojenie k Česku je tak úplne legitímne, tvrdia s nadsádzkou zástancovia tejto myšlienky. Kaliningrad bol storočia súčasťou Pruska, neskôr Nemecka, po druhej svetovej vojne oblasť pripadla Sovietskemu zväzu.

Súčasnú satirickú kampaň za pripojenie Kaliningradskej oblasti k Česku podľa médií spustil zrejme koncom septembra jeden z poľských parodických twitterových účtov, ktorého príspevok následne zdieľal europoslanec Tomáš Zdechovský. Vyvolal tým záplavu reakcií.

Česi sa na sociálnych sieťach tešia, že konečne budú mať prístup k moru, Poliaci sa zase "tešia" na českú vojenskú prítomnosť pri Baltskom mori alebo ďalší prístup k českému pivu či vyprážanému syru. Vznikli výzvy nazvané "Make Kaliningrad Czech Again!", "Kaliningrad is Czechia" alebo "Královec je náš!". 

V pondelok 10. októbra sa pred ruským veľvyslanectvom v Prahe koná happening podporujúci podľa organizátorov pripojenie ruského územia k ČR. Počas akcie chcú odovzdať ruskému veľvyslancovi požiadavku na vypísanie okamžitého referenda o tejto otázke. "Zároveň sme ochotní ihneď poskytnúť aj výsledky tohto hlasovania. Táto požiadavka bude manifestovaná pred veľvyslanectvom Ruskej federácie, ktorej vrchní vládni predstavitelia právo na sebaurčenie národov už jasne podporili na Ukrajine. Jednoducho sa chceme od Moskvy učiť," dodali ironicky usporiadatelia happeningu.

 

"Neviem, či si všetci uvedomujú, že český Kaliningrad otvára otázku koridoru. Znamená to horské chaty vo Svätokrížskych horách (stredné  Poľsko - pozn. ČTK), Primátor varený vo varšavských pivovaroch, no a zásadný pokrok v reprodukčných právach na dlhom páse na území Poľskej republiky," vymenúva ktosi výhody možného pozemného prepojenia Kaliningradu so zvyškom českého územia.