Piano prvýkrát zverejnilo svoje tržby

Piano prvýkrát zverejnilo svoje tržby Foto: Piano Media

 Celkovo mal systém za tri roky okolo 50 tisíc zákazníkov. Celkové tržby za predplatné boli približne 1,102 milióna eur. Z tejto sumy späť do médií šlo 771 tisíc eur.

 

 

Presne pred tromi rokmi spoločnosť Piano Media spustila systém spoplatnenia médií. Do systému vstúpilo niekoľko vydavateľstiev aj so svojimi webmi, ktoré mali rôzny rozsah uzamknutia. Za posledný rok viacero zo systému vystúpilo. Systém opustilo vydavateľstvo Trend, Perex, Ecopress, ktoré má dnes vlastný paywall, za výrazne vyššiu sumu.

 Nárast a pokles predplatiteľov ovplyvňovalo napríklad aj ročné odobie ale hlavne politické udalosti. Nárast predplatiteľov nastal po zverejnení kauzy Gorila a v období pred predčasnými voľbami vo februári 2012.

Najväčší vplyv na rast predplatiteľov malo rozhodnutie ponúknuť s Pianom aj film. Prvým bol v novembri 2012 dokument Zuzany Piussi Od Fica do Fica, ktorý odmietla uviesť pôvodne dohodnutá distribučná sieť.

Odporúčame aj: Dokument Od Fica do Fica videlo 16 tisíc platiacich a okolo 50 tisíc neplatiacich ľudí

Práve filmy v ponuke mali vplyv na nárast predplatiteľov hlavne v Týždni, ktoré ich ponúkalo ako prvé, neskôr sa pridalo Sme.sk. Počet predplatiteľov narastal s voľbami, najviac ich pribudlo pred prezidentskými voľbami, keď web Sme.sk rozšíril počet uzamknutých článkov na webe.

Aktuálne je v systéme sedem mediálnych spoločností, medzi ktorými je časť obsahu z webov Sme.sk, ktoré nedávno spustil aj vlastný paywall za 2,90 eura mesačne, Pluska.sk, tyzden.sk, Metoo, či JOJ.

Kým na Slovensku v poslednom období zaznamenala spoločnosť úbytok klientov – médií, systém Piano prenikol do zahraničia – softvér využíva viac ako 27 vydavateľstiev v Nemecku, Spojených štátoch, Poľsku, na Slovensku, v Španielsku a Slovinsku.

Piano je financované spoločnosťami Etarget a Monogram Ventures, pričom v roku 2012 spoločnosť získala od 3TS Capital financovanie série B v objeme 2 milióny €.

Infografika Piano Media