Súd sa odmietol zaoberať hromadnou žalobou na Facebook

Súd sa odmietol zaoberať hromadnou žalobou na Facebook

Krajinský súd vo Viedni sa odmietol zaoberať hromadnou žalobou 25 tisíc užívateľov proti Facebooku.

Dnes to na Twitteri oznámil rakúsky právnik Max Schrems, ktorý nespokojencov zastupuje.

"Krajinský súd dospel k záveru, že vo veci žaloby na Facebook nemá právomoc rozhodovať. Ďalšie kolo prípadu bude u vrchného krajinského súdu," napísal na Twitteri Schrems.

V apríli, keď sa súd začal zaoberať žalobou na údajné porušovanie ochrany osobných údajov, advokáti Facebooku spochybnili právomoc rakúskeho súdu. Schrems sa chce odvolať, má na to dva týždne.

Schrems v žalobe uvádza, že Facebook uchováva osobné dáta, o ktorých vymazanie užívatelia požiadali, a aj údaje o ľuďoch, ktorí sa k sociálnej sieti nikdy nepripojili. Tiež má za to, že Facebook spolupracuje s americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA), ktorej svoje databázy sprístupnil. Schrems sa o dodržiavanie ochrany dát Facebooku začal zaujímať po tom, čo v roku 2011 požiadal sociálnu sieť, aby mu poskytla všetky údaje, ktoré o ňom uchováva. Na CD, ktoré dostal, bol dokument s viac než 1200 stránkami. V dokumente boli aj údaje, ktoré Schrems už skôr vymazal.

Facebook, ktorého šéf Mark Zuckerberg v roku 2013 obvinenia o spolupráci s NSA poprel, sa snaží zabrániť tomu, aby rakúske súdy žalobu prejednávali. Jeho právny zástupcovia v apríli na úvodnom vypočutí pred viedenským súdom podali mnoho námietok proti tomu, aby sa rakúska justícia prípadom zaoberala. Podľa Facebooku sa Schrems musí obrátiť na súd v Írsku, kde má sídlo európska divízia tejto sociálnej siete.

V rámci žaloby, ku ktorej sa pripojili ľudia z mnohých krajín, požaduje Schrems pre každého odškodné 500 eur (zhruba 14.000 korún). Záujem pripojiť sa k žalobe má podľa Schremsovy tlačovej správy ďalších 60.000 ľudí, ktorí sa zaregistrovali pre prípadné druhé kolo procesu.

Facebook tvrdí, že najmenej raz mesačne využíva jeho služby približne 1,4 miliardy ľudí, čo z neho robí najväčšiu sociálnu sieť sveta.