Vedia všetko, všade boli a všetko odskúšali. Ako na platených diskutérov?

Vedia všetko, všade boli a všetko odskúšali. Ako na platených diskutérov? M. Šmýkal Foto:nora-jakub.sk

Novodobí podomoví obchodníci zaplavujú diskusné fóra.

 

 

Sú vždy pripravení a ochotní poradiť, pomôcť, ale aj dobehnúť a predať. Nenápadní diskutéri, ktorí zabijú každú verejnú diskusiu, len aby predali či odpromovali svoj produkt.

Jeden z najčítanejších diskusných webov modrykonik.sk má s takýmito diskutérmi dlhoročné skúsenosti. Ak podozrivo aktívneho diskutéra admin odhalil, nepomohlo, ak ho upozornil ani keď mu zablokoval konto. Vrátil sa s novým nickom a väčším odhodlaním. Dnes má web Modrý koník pre takýchto diskutérov špeciálne privítanie. Už niekoľko týždňov majú skrytí diskutéri, SEO a PR agentúry špeciálne označenie. Aby v tom bolo jasno.

 

Ako sa bojuje s platenými diskutérmi hovorí Mário Šmýkal, komunitný manažér Modrýkoník.sk

 

Ako ste zistili, že šlo o platených ci skrytých diskutérov?

Vieme to zistiť na základe viacerých parametrov, ktoré sledujeme. Jedná sa o dlhodobý proces, ktorý tvorí crowdsourcing našich používateľov, náš interný systém aj komunitní manažéri. Sledujeme typ príspevkov, periodicitu ich zverejňovania, spôsob komunikácie, históriu diskutéra a niekoľko ďalších parametrov. Po spojení všetkých informácií vieme zistiť, či ide alebo nejde o nepovolenú reklamu.

No napriek tomu, môže sa stať, že označíte niekoho aj neprávom?

Ak by sa aj stalo, že sme niekoho označili neprávom, označenie vieme stiahnuť. Avšak podľa parametrov, ktoré sledujeme, nepredpokladám, že niekoho označíme neprávom. Nakoniec o tom totiž nerozhoduje počítač, ale človek.

Odporúčame aj: Skupina falošných diskutérov vychvaľuje politikov Smeru

Ak by ste ich chceli rozdeliť do viacerých kategórií, aké by to boli?

Kategórií je mnoho. Propaguje sa snáď všetko, čo sa týka tehotenstva, materstva, rodín a ľudí. Propagujú sa e-shopy, turistické kancelárie, finančné poradenstvo, nápoje, jedlo, sexuálne služby, čokoľvek. Okrem komerčných príspevkov a propagovania výrobkov a služieb sú aj diskutéri, ktorí vstupujú do diskusií, aby ovplyvňovali ich smerovanie a zastupovali rôzne témy.

Máte aj nejakých superborcov? Čo promovali?

Aktuálne sme takto označili približne dvadsať profilov. Celkovo to je zhruba 60 značiek a stovky príspevkov. Niekedy sa jedná o samotné firmy, kto profily vytvára, inokedy sú to SEO a PR agentúry. Aktuálne je rekordérom nick fazulka7, ktorý prispieval v takmer 50 témach. Som presvedčený, že ho určite ešte niekto prekoná.

Aké spôsoby na vyčistenie diskusii ste skúšali?

Možností je veľa. Snažili sme sa používateľom dohovárať, komunikovať s nimi, blokovať im príspevky a blokovať aj profily. Už dlhodobo však vieme, že blokácia nie je riešením. Blokácie ich o priestor u nás nepripravujú, ale im len komplikujú prácu. Vždy sa vrátia, vždy nanovo a vždy ako nezávislý reálny používateľ. Teraz tomu bránime tým, že nezmažeme žiaden príspevok ani nezablokujeme účet, ale označíme všetky zverejnené príspevky ako nedôveryhodné, čím získa značka opačný efekt. Bude tak spájaná s nekalou činnosťou, o čom ju následne informujeme. Vo výsledku to znamená, že čím viac budú prispievať, tým viac si budú robiť zle. Okrem toho nie sú funkčné ani odkazy, ktoré u nás propagujú, čiže stráca sa aj SEO význam prispievania.

Aké sú výsledky po prvých dňoch?

Všetkých diskutérov sme identifikovali správne a priznávajú to, pripadne sa ospravedlňujú. Zatiaľ sme premazali zhruba 20% príspevkov.