Modelky zverejnili fotografie s odhalenými vlasmi, teraz ich stíhajú

Modelky zverejnili fotografie s odhalenými vlasmi, teraz ich stíhajú Ilustr.foto: Pintorest/repoulin

Iránske úrady zasahujú proti modelkám, ktoré si dovolili zverejniť na Instagrame vlastné fotografie s nezahalenými vlasmi.

Zadržaných bolo osem ľudí z módnej branže, ktoré Teherán viní z porušovania islamských zákonov. S odvolaním sa na iránsku štátnu televíziu o tom informovala agentúra AFP.

Nosenie šatky, ktorý zahaľuje vlasy, je v Iráne na verejnosti povinné od islamskej revolúcie z roku 1979.

V rámci operácie Pavúk II bolo počas uplynulých dvoch rokov identifikovaných 170 ľudí, ktorí majú na Instagrame svoje stránky. Okrem modeliek sú medzi nimi aj fotografi, módni návrhári, majitelia módnych salónov či maskérky.

"Zistili sme, že približne 20 percent (iránskych) príspevkov na Instagrame je od ľudí z oblasti modelingu. Vytvárajú a šíria kultúru, ktorá je v rozpore s islamskými hodnotami, a podnecujú promiskuitu," povedal predseda súdu, ktorý sa zaoberá kybernetickými zločinmi.

Zatknutých bolo podľa neho osem ľudí a proti ďalším 21 bolo začaté trestné stíhanie. Kedy k zatýkaniu došlo, nie je celkom jasné. Niektorí ľudia boli zrejme zadržaní v priebehu marca a boli už prepustení na kauciu, uviedla agentúra AFP.

Kým Facebook, Twitter a YouTube sú v Iráne blokované, Instagram je Iráncom prístupný.