Ľudia nehľadajú s telefónmi len pokemonov, ale už aj knihy

Ľudia nehľadajú s telefónmi len pokemonov, ale už aj knihy Foto: FB Chasseurs de Livres

V Belgicku rastie popularita novej hry inšpirovanej hrou Pokémon GO, v ktorej však hráči nehľadajú virtuálne kreslené postavičky, ale skutočné knihy.

Hra Chasseurs de Livres (Hľadači kníh) zatiaľ funguje prostredníctvom facebooku, jej autorka Aveline Gregoire ale už uvažuje o jej rozšírení aj pre mobilné aplikácie. Napísala to dnes agentúra Reuters.

Do hry sa už zapojilo 40.000 ľudí. Ukrývajú na rôznych miestach v mestách i mimo nich knihy a nechávajú vo facebookovej skupine hry fotografie a ďalšie stopy, ktoré umožnia knihu objaviť. Po prečítaní nájdeného titulu by hráči mali podľa pravidiel knihu opäť ukryť na mieste, ktoré si sami zvolia.

"Keď som upravovala svoju knižnicu, zistila som, že nemám dosť miesta pre všetky svoje knihy. A pretože som hrala so svojimi deťmi Pokémon GO, dostala som nápad na vypustenie kníh do prírody," opísala Gregoire, ako dostala nápad na novú hru.

Ukryté knihy predstavujú širokú paletu žánrov. Sú medzi nimi ako detské tituly, tak aj horory od Stephena Kinga. V úkrytoch sú knihy často uložené v plastových vrecúškach, aby ich nepoškodil dážď.

Hra Pokémon GO pre mobilné telefóny sa stala hitom tohtoročného leta. Používatelia aplikácie sa potulujú po reálnom okolí a na svojich smart telefónoch hľadajú a chytajú kreslené postavičky pokemonov. Len v Spojených štátoch prilákala hra počas menej ako dvoch týždňov od spustenia 21 miliónov užívateľov. Kvôli nepozornosti hráčov došlo už k sérii dopravných nehôd, zranení, ale aj k nelegálnym prechodom americko-kanadskej hranice.