Strach a sloboda. Ako nás zmenila vojna?

Strach a sloboda. Ako nás zmenila vojna?

Je to pokus preskúmať hlavné zmeny – deštruktívne aj konštruktívne, ku ktorým došlo vo svete v dôsledku 2.svetovej vojny. Vznik superveľmocí, studená vojna, dlhý a pomalý kolaps európskeho kolonializmu...

Významný britský historik Keith Lowe napísal knihu Strach a sloboda, ktorá je voľným pokračovaním čitateľsky mimoriadne úspešného titulu Krutý kontinent. Kým v prvej knihe s pozoruhodnou objavnosťou zobrazil všetky hrôzy povojnovej Európy, jeho nové dielo prináša panoramatický obraz všetkého, čo prišlo v nasledujúcich dekádach – nielen v Európe, ale na piatich kontinentoch.

Lowe postavil koncept knihy na výskume osudov obyčajných ľudí z celého sveta a ilustruje zásadné zmeny povojnového sveta na ich príbehoch a premene ich najväčších tráum na príležitosti k zmenám, ktoré majú na naše krajiny, mestá a rodiny dopad ešte aj dnes.

„Svet po roku 1945 bol celkom iný ako svet, ktorý šiel do vojny. Na jednej strane bol fyzicky zjazvený a psychologicky traumatizovaný: došlo k zničeniu celých miest, za obeť padli celé národy, vo väčšine Európy a východnej Ázie boli vyvraždené alebo vyhnané celé spoločenstvá. Stámilióny ľudí boli vysta­vené násiliu v takom rozsahu, aký bol dovtedy nepredstaviteľný. Na druhej strane bol svet roku 1945 zjednotený tak ako nikdy. V ohni vojny sa ukuli priateľstvá a istý čas panovalo skutočné presvedčenie, že tieto priateľstvá pre­trvajú aj v mierových časoch. Koniec vojny priniesol aj pocit úľavy, že si to ľudia celého sveta navždy zapamätajú. Tieto dve sily – strach a sloboda – sa stanú najdôležitejšími hnacími silami vytvorenia nového povojnového sveta. Táto kniha je pokusom načrtnúť, ako druhá svetová vojna a jej materiál­ne a psychologické dopady sformovali naše životy."

Nový svetový poriadok po roku 1945 znamenal koniec európskych impérií a zrodenie dvoch nových superveľmocí, ktorých spory viedli k novej globálnej studenej vojne. Vedci vyvinuli nové technológie, architekti navrhli nové budovy, ktoré vyrástli z rozvalín miest, politici volali po spoločenských zmenách a ľudia snívali o novom živote.

Strach a sloboda je inteligentná a hlboká kniha," napísal Financial Times. „Keith Lowe sa osvietene vzdáva banálnej doslovnosti bežného výkladu dejín a namiesto toho berie do úvahy aj mytologické, filozofické a psychologické dôsledky vojny. Brilantne odhaľuje, ako ľudia, keď sa ocitnú v pasci medzi slobodou a strachom, prepájajú svoje emocionálne a intelektuálne stavy so svetovými udalosťami."

Keith Lowe sa zameriava na dejiny druhej svetovej vojny a jej dopady. Zaujal už svojou knihou Inferno o zničení Hamburgu v roku 1943, rovnako veľkú pozornosť vzbudila kniha Krutý kontinent o rokoch nasledujúcich krátko po najväčšom konflikte vo svetových dejinách. Tematicky na ňu nadväzuje aj jeho najnovšia kniha Strach a sloboda, ktorá sa zo širšieho hľadiska venuje dopadom vojny na piatich kontinentoch.

Milan Buno, knižný publicista