Print this page

Daňové priznanie: 12 vecí, ktoré sa oplatí vedieť Foto: Shutterstock

Ak budete podávať daňové priznanie za rok 2017 na vlastnú päsť, mohlo by vás zaujímať, že v tejto oblasti nastalo niekoľko dôležitých zmien. Ak sa radšej spoľahnete na vyplnenie daňového priznania online, novinky vás zaujímať nemusia. Webová aplikácia totiž všetky legislatívne zmeny ihneď zohľadňuje.

 

1. Symbolom daňových priznaní je síce koniec marca, no v tomto roku môžete priznanie podať ešte aj 3. apríla, pretože 31. marec je v sobotu. Termín 3. apríl platí aj vtedy, ak potrebujete správcovi dane doručiť Oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania. Pozor, na takéto oznámenie musíte použiť nové, predpísané tlačivo.

Odporúčame: Online daňové priznanie 2017 jednoducho a rýchlo

2. Nové tlačivo má aj daňové priznanie typ B, ktoré podávate vtedy, ak máte príjem z podnikania, inej samostatne zárobkovej činnosti, príjem z kapitálového majetku, prenájmu nehnuteľnosti alebo ostatný príjem. Do tlačiva pribudla príloha č. 2 Podiely na zisku a ostatné príjmy.

3. Ako fyzická osoba podávate daňové priznanie za rok 2017, ak vaše zdaniteľné príjmy dosiahli výšku 1 901,67 eura a viac. Priznanie však podávate aj vtedy, ak ste túto sumu nedosiahli, no vykazujete daňovú stratu.

4. Ako podnikateľ alebo živnostník si po novom môžete uplatniť paušálne výdavky vo výške 60 % z príjmov (maximálne 20-tisíc eur ročne), a to bez ohľadu na počet mesiacov podnikania v roku.

5. Sadzba dane je 19 % z tej časti základu dane, ktorá dosahuje maximálne 176,8-násobok životného minima. Z tej časti základu dane, ktorá presahuje túto sumu, je sadzba dane 25 %.

6. Základ dane si môžete znížiť len z aktívnych príjmov (príjmy zo zamestnania, živnosti, inej samostatne zárobkovej činnosti). Pasívne príjmy si nemôžete znížiť o nezdaniteľné sumy.

7. Základ dane si nemôžete znížiť ani o sumu príspevkov preukázateľne zaplatených do sporenia v II. pilieri.

8. Nezdaniteľná časť základu dane je najviac 3 803,33 eur. Pri daňovom základe, ktorý je rovný alebo nižší ako 19 809 eur, si ju môžete uplatniť v plnej výške. Pri vyššom daňovom základe budete nezdaniteľnú sumu krátiť.

9. Nezdaniteľná časť základu dane na manželku alebo manžela je najviac 3 803,33 eur. Pri daňovom základe, ktorý je vyšší ako 35 022,31 eur, budete nezdaniteľnú sumu krátiť. Platí to aj v prípade, ak má manželka vlastné príjmy.

10. Vďaka sporeniu v III. pilieri si základ dane môžete znížiť tiež, a to najviac do výšky 180 eur.

11. Keďže sa zmenila výška minimálnej mzdy, mení sa aj výpočet nároku na daňový bonus.

12. Ak váš príjem z príležitostných činností alebo z prenájmu nepresiahol 500 eur ročne, daňová povinnosť sa vás netýka. Ak bol vyšší než 500 eur, do daňového priznania patrí len príjem presahujúci túto sumu.