Print this page

Poštová banka radí: hypotéku si zafixujte na čo najdlhšie

Výhodný úrok si treba poistiť niekoľkoročným fixom.

 

Poštová banka reaguje na blížiace sa sprísňovanie pravidiel poskytovania hypotéky, ako aj na predpoklady analytikov, podľa ktorých sa úrokové sadzby už čoskoro pohnú z historického dna smerom hore. Od pondelka 14. mája ponúka hypotéku Užitočné bývanie s výhodným úrokom už od 1 % p. a. s fixáciou až na 5 rokov, a to bez poplatku za jej poskytnutie.

„Vzhľadom na prísnejšie pravidlá zadlžovania a takisto vzhľadom na to, že úrokové sadzby sa na historickom minime už dlho neudržia, odporúčame vziať si hypotéku alebo refinancovať staré dlhy čo najskôr a zafixovať si úrok na čo najdlhšie obdobie,“ radí riaditeľka retailových produktov Poštovej banky Melinda Burdanová.

Poštová banka vychádza v ústrety záujemcom o kúpu, rekonštrukciu nehnuteľnosti alebo refinancovanie existujúcich úverov a od pondelka 14. mája im ponúka možnosť získať hypotéku Užitočné bývanie s úrokom už od 1 % p. a. s fixáciou až na 5 rokov, a to so 100 % zľavou z poplatku za jej poskytnutie. „Výhodný úrok 1 % ročne klienti získajú, ak uzatvoria aj poistenie schopnosti splácať úver a budú aktívne využívať svoj Užitočný účet,“ spresňuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Ako sa sprísni úverovanie

Od júla tohto roka maximálna výška úveru na bývanie už nebude môcť presiahnuť 90 % hodnoty nehnuteľnosti (nazývanej LTV, teda „loan to value“) a aj podiel úverov nad 80 % hodnoty nehnuteľnosti bude postupne klesať. O rok, od júla 2019 bude môcť byť iba jeden z piatich úverov poskytnutých bankou nad úroveň 80 % LTV. Ak si budete chcieť kúpiť byt na úver napríklad za 50 000 eur, môže sa vám stať, že budete musieť našetriť minimálne 20 % zo sumy – teda 10 tisíc eur.

Okrem toho sa od júla zavedie takzvaný úverový strop, teda maximálna výška všetkých dlhov, ktoré môže človek mať. Tento strop sa bude určovať cez index DTI (teda „debt to income“) ako 8-násobok čistého ročného príjmu žiadateľa. Podiel úverov, ktoré budú môcť presahovať tento strop bude postupne klesať. Od júla budúceho roka iba jeden z desiatich úverov bude môcť prevýšiť tento strop. Určité úľavy z týchto pravidiel budú mať úvery pre mladých. Národná banka túto výnimku pre mladých ako aj ďalšie zmiernenia v nových pravidlách ohlásila začiatkom mája ako výsledok medzirezortného pripomienkového konania k jej pôvodným zámerom.

Viac informácií o jedinečnej úverovej ponuke nájdete na www.uzitocnebyvanie.sk.