Print this page

Chystáte sa do Bratislavy? Myslite na spoľahlivý odvoz Foto: Shutterstock

Najnavštevovanejšia turistická destinácia Slovenska ponúka vo svojej jedinečnej atmosfére množstvo zaujímavých miest, skvelú kuchyňu, kultúrne podujatia a pamiatky, ktoré dokumentujú jej históriu. Ak ich chcete zaručene a pohodlne nájsť, vyhnúť sa problematickým dopravným úsekom a komplikovanému parkovaniu, spoľahnite sa na služby taxi Bratislava Viedeň. Svoje mesto poznáme ako vlastnú dlaň.

 

Bratislava ide cez žalúdok

Či máte radi stredoeurópsku kuchyňu, ktorá má korene v Rakúsko-Uhorsku, alebo uprednostňujete ázijskú s nádychom luxusu, určite vás v Bratislave máme kam zaviezť. Gastronómia je tu čoraz vyspelejšia, minipivovary čoraz rozšírenejšie a káva vo vychytených kaviarňach čoraz voňavejšia. Nehovoriac o vínach z tunajšieho regiónu, ktoré už v stredoveku pili aj v Taliansku či Nemecku. Tie najlepšie vína z Bratislavy aj z celého Slovenska môžete ochutnať v Národnom salóne vín na Hlavnom námestí. Po jeho návšteve určite oceníte odvoz luxusnou limuzínou.

Bratislavský hrad

Navštíviť Bratislavu a obísť hrad by bolo ako ignorovať v Paríži Eiffelovku. Nemožno si ho nevšimnúť: Na skalnom výbežku Malých Karpát vo výške 85 metrov nad hladinou Dunaja si jeho charakteristické štyri nárožné veže určite všimnete z viacerých miest. Vzácna národná kultúrna pamiatka je sídlom Historického múzea SNM a park, ktorý ju obklopuje, ponúka nádherné výhľady na celé mesto.

Historické centrum

Centrum Bratislavy odporúčame prebrázdiť po vlastných. Vyložíme vás na jeho okraji, aby ste si mohli vychutnať uličky s prekrásnymi palácmi, ktoré sú sídlami úradov, múzeí či galérií. Nezabudnite prejsť cez magickú Michalskú bránu, nakuknúť do zákutí mestských hradieb, poprechádzať sa po Hviezdoslavovom a Hlavnom námestí, splynúť s ruchom barov a kaviarničiek či upokojiť sa v posvätnej atmosfére Dómu sv. Martina.

Vyhliadky

Ak máte radi pohľad z výšky kombinovaný s výnimočnou gastronómiou, určite sa nechajte vyviezť do reštaurácie UFO nad Mostom SNP. Osemdesiatpäť metrov prekonáte vo výťahu za štyridsaťpäť sekúnd a vďaka tomu uvidíte nielen mnoho pamätihodností mesta, ale za ideálneho počasia aj panorámu vo vzdialenosti až sto kilometrov. Ďalší fascinujúci pohľad sa vám naskytne z najvyššej veže na Slovensku – televízna veža na Kamzíku má výšku 635 metrov a v reštaurácii s vyhliadkovou plošinou sa môžete občerstviť špecialitami zo sezónnych ingrediencií.

Oddych v zelenom

Keď sa nasýtite ruchu, architektúry a histórie a zatúžite oddýchnuť si pod korunami stromov, zamierime na miesta, ktoré sú zelenou oázou Bratislavy. Môžete sa rozhodnúť pre Sad Janka Kráľa, ktorý je najstarším verejným parkom v strednej Európe a okrem nádhernej zelene ponúka aj kultúrne podujatia. Alebo sa môžete naboso rozbehnúť po trávnikoch v Medickej záhrade v Starom meste, prípadne si prejsť turistické chodníky v lokalite Železnej studničky. Lesopark láka nielen svojím prírodným bohatstvom, ale aj možnosťami člnkovania, rybolovu alebo cyklistiky či sedačkovou lanovkou na Kolibu.

Dunaj

Pohľad na mohutný tok Dunaja vás môže sprevádzať nielen pri prechádzke po nábreží alebo na krásnej promenáde pri nákupnom centre Eurovea s kaviarničkami a reštauráciami. Dunaj stojí za to zažiť aj priamo na palube lode, ktorá vás dopraví až k hradu Devín, ktorý sa týči vo výške 212 metrov nad morom. Na hradnom brale nad sútokom Dunaja a Moravy môžete navštíviť aj múzeum s pútavými expozíciami. Loďou sa počas letných víkendov dostanete aj do jedného z najromantickejších múzeí moderného umenia v Európe. Danubiana sa nachádza necelých 20 kilometrov od Bratislavy a okrem výtvarných diel svetových umelcov ponúka zážitok z jedinečnej architektúry a obrovský park na polostrove na rozhraní Slovenska, Rakúska a Maďarska.

Špecialitka pre fajnšmekrov

V bohatej histórii Bratislavy nemožno poprieť ani štyridsaťročné obdobie socializmu a pre tých, ktorí by sa chceli zamerať práve na túto časť dejín hlavného mesta, existuje možnosť špeciálnej prehliadky pamätníkov tejto éry. Ako dopravný prostriedok zvolili organizátori starú škodovku, ktorá k socialistickým časom neodmysliteľne patrí. Ak by ste však chceli túto tvár slovenskej metropoly spoznať vo väčšom pohodlí, k míľnikom prehliadky vás zavezie bratislava-airport-taxi.com.