Print this page

Internetový predajca Amazon vyhadzuje vrátený ale aj funkčný nový tovar Foto: FB Amazon

Americký internetový predajca Amazon ničí v Nemecku značné množstvo vráteného a dokonca aj nového tovaru, hoci je funkčný.

 

Denne tak v tamojších logistických centrách vyhodí výrobky za desiatky tisíc eur. Zistila to nemecká verejnoprávna televízia ZDF.

Bývalí aj súčasní zamestnanci reportérom povedali, že do odpadu ide široká škála výrobkov vrátane chladničiek, práčok, umývačiek riadu, mobilných telefónov, tabletov, matracov, nábytku i odevov. Podľa agentúry AP sa hodnota ničených výrobkov denne pohybuje okolo 23.000 eur.

Zamestnancom Amazonu sa nepáči, že spoločnosť sa zbavuje nielen nepoužiteľného tovaru, ale aj výrobkov v perfektnom stave a niekedy aj úplne nových. Amazon ničenie tovar nepopiera, zdôrazňuje ale snahu nájsť riešenie, ako zlepšiť činnosť, aby sa muselo zničiť čo najmenej tovaru. "Keď výrobky nemôžu byť predané alebo darované, obraciame sa na veľkoobchod, ktorý ich môže využiť," uviedla firma.

Námestník nemeckej ministerky životného prostredia Jochen Flasbarth túto prax označil za obrovský škandál a od Amazonu požaduje vysvetlenie. "Je to obrovský škandál, ničíme tieto zdroje napriek všetkým problémom sveta. Tento prístup nie je v súlade s našou dobou," povedal. Minister pevne verí, že mnoho spotrebiteľov toto správanie pohoršuje a že ho nebudú podporovať.

Amazon je v Nemecku najväčší internetový predajca. Externým dealerom, ktorí využívajú jeho logistické služby, ponúka likvidáciu nepredaných skladových zásob a táto služba je často využívaná.