Print this page

Luxusná firma Burberry zničila tovar za milióny, nechce zlacňovať Foto: FB Burberry

Britský výrobca luxusného módneho tovaru Burberry vlani zlikvidoval nepredané oblečenie, doplnky a parfumy za 28,6 milióna libier. Aby zachoval exkluzivitu značky, nechal tovar radšej spáliť, než by ich zlacnel, informoval server BBC.

 

Firma k tomu dnes uviedla, že spaľovanie sa vykonáva ekologicky šetrným spôsobom a že výsledná energia sa ukladá.

Spoločnosť známa predovšetkým svojimi šatkami a kabátmi s typickým vzorom béžovo-červeno-čiernymi kockami sa nespráva inak ako ostatné módne domy, ktoré dávajú prednosť páleniu pred možnosťou, že by tovar mohol byť rozkradnutý či znehodnotený predajom za nižšiu cenu. Hodnota vlani spálených výrobkov značky Burberry bola o šesť percent vyššia ako v predchádzajúcom finančnom roku.

Firma obchodovaná na londýnskej burze a zahrnutá do hlavného indexu FTSE 100 oznámila, že minulý rok bol neobvyklý. Kvôli predaju licencie na svoje parfumy a kozmetiku americkému koncernu Coty musela zničiť predovšetkým veľké množstvo starších voňaviek.

Firma vykázala v minulom finančnom roku do 31. marca päťpercentný rast zisku na 413 miliónov libier. Odbyt zostal takmer bez zmeny na 2,7 miliardy libier.