Šéfkuchár Jamie Oliver spolupracuje s reťazcom Tesco

Šéfkuchár Jamie Oliver spolupracuje s reťazcom Tesco Reprofoto youtube/J. Oliver

Šéfkuchár a podnikateľ Jamie Oliver začal spolupracovať s britským maloobchodným reťazcom Tesco. Vytvoril pre neho sériu tipov a receptov a prvýkrát bude propagovať potravinové produkty tejto spoločnosti.

 

Odmena slávneho šéfkuchára zverejnená nebola, server BBC však poznamenáva, že predchádzajúci jedenásťročný kontrakt s konkurenčnou firmou Sainsbury, ktorý skončil v roku 2011, Oliverovi vyniesol cez desať miliónov libier.

Oliver je na čele impéria zahŕňajúceho predaj kuchárskych kníh, kuchynských potrieb i reštaurácie. V posledných rokoch sa ale dostal do finančných ťažkostí a uzavrel niekoľko pobočiek reťazca s talianskou kuchyňou a všetky reštaurácie Union Jacks. Reťazec Barbecoa je pod nútenou správou od februára.

Tesco je v Británii najväčším reťazcom supermarketov. Firma oznámila, že Jamie Oliver bude propagovať "užitočné drobné alternatívy", teda zdravšie potraviny s nižším obsahom cukru, soli a tuku. Kôš týchto produktov má byť zhruba o 12 percent lacnejší ako bežné výrobky. Spoločnosť sa na Olivera obrátila potom, čo prieskum medzi 2000 ľuďmi zistil, že 70 percent z nich sa domnieva, že supermarkety by mali pre zdravie svojich zákazníkov robiť viac.

Oliver trávil v kuchyni veľa času už od detstva; jeho rodičia totiž vlastnili vyhlásenú reštauráciu. Skúsenosti neskôr zbieral vo Francúzsku aj v Londýne, kde ho pri nakrúcaní dokumentu o gastronómii objavila televízia. Oliver dostal ponuku na vlastnú show a z programu Šéfkuchár bez čapice sa čoskoro stal hit. Napísal tiež viac ako 20 kuchárskych kníh.

Popularitu Oliver využíva na propagáciu zdravého stravovania, okrem iného v školských jedálňach. Britskú vládu dokonca prinútil k tomu, že zmenila stravovanie v školách a prijala nové smernice zakazujúce jedlá s vysokým obsahom tuku, cukru a soli. V roku 2005 mu kráľovná Alžbeta II. udelila Rad britského impéria.