Print this page

Pred 130 rokmi sa v novinách prvýkrát objavil názov jedla hamburger Ilustr.foto: McDonald

Obľúbený i nenávidený plátok mletého mäsa vložený do žemle, zvaný hamburger, má pôvod - ako názov napovedá - v nemeckom prístave Hamburg.

 

Prvýkrát sa o ňom podľa Oxfordského slovníka ako o jedle písalo už pred 130 rokmi, 5. januára 1889, v novinách v americkom meste Walla Walla (Štát Washington). Do USA hamburský steak priviezli námorníci a vysťahovalci, ktorí ho kvôli pohodlnej konzumácii začali vkladať medzi plátky chleba a neskôr do žemle.

O dátum a miesto vynálezu hamburgeru v jeho súčasnej podobe sa dodnes vedú spory a za "zaručených" priekopníkov je označovaných hneď niekoľko osôb. Napríklad Charlie Nagreen zo Seymour v štáte Wisconsin údajne ako pätnásťročný chlapec predával v roku 1885 na miestnom trhu mäsové guľky, ktoré neskôr dával medzi dva plátky chleba. V tom istom roku hamburger údajne vymysleli aj bratia Frank a Charles Menchesovi.

Pre Texasanov je vynálezcom hamburgeru pre zmenu istý Fletcher Davis, ktorý predával obložené chleby podobné dnešným hamburgerom na konci 80. rokov 19. storočia. Súčasnú podobu potom asi dal hamburgeru Oscar Bilby z oklahomskej Tulsy, ktorý v roku 1891 údajne ako prvý prišiel s nápadom vložiť masový plátok do rozkrojené žemle.