Print this page

IKEA schytala kritiku: Na svojej mape vynechala Nový Zéland Foto: Ikea

Švédska nábytkárska firma IKEA vyvolala vlnu kritiky aj ironických komentárov, keď zverejnila mapu sveta, na ktorej chýba Nový Zéland.

 

Chýbajúci ostrovný štát si všimol jeden americký zákazník, ktorý potom kvôli tomu firmu pranieroval na sociálnych sieťach. Ku kritike sa okamžite pripojilo množstvo novozélandských obyvateľov, ktorí sa cítili chybou dotknutí. IKEA sa potom za omyl ospravedlnila, napísal server BBC.

IKEA mapu sveta predáva pod názvom Björksta vo svojich obchodoch po celom svete, vrátane Slovenska. Rozruch okolo nej vznikol až potom, čo jeden zákazník na komunitnej sieti Reddit na výrobok upozornil v rámci fóra MapsWithoutNZ, ktorá sa téme máp vynechávajúcich súostrovie Nový Zéland špeciálne venuje. IKEA totiž nie je s touto chybou osamotená: máp, na ktorých je juhovýchodne od Austrálie prázdne miesto, sú totiž desiatky.

Foto: Ikea

"IKEA je zodpovedná za to, aby na všetkých jej výrobkoch boli správne a zodpovedajúce motívy. Uznávame, že v prípade výrobku Björksta sme zlyhali - ľutujeme to a ospravedlňujeme sa. Prijmeme nutné opatrenia a výrobok začneme sťahovať z obchodov," citovala hovorcu firmy BBC.

Nábytkársky gigant na sociálnych sieťach schytal za svoj omyl veľkú kritiku. Napríklad jeden z obyvateľov Aucklandu na twitteri napísal: "Čo si IKEA o sebe myslí, že na mape ktorú predáva, vynechá celú krajinu? Nový Zéland existuje!" Ďalší užívatelia upozornili aj na ironickú okolnosť, že IKEA sa čoskoro na Novom Zélande chystá otvoriť svoj prvý obchod. "Aby sme boli k IKEA fér, zabudnúť na Nový Zéland nie je až také ťažké," poznamenal na twitteri obyvateľ susednej Austrálie.