Print this page

Ako je to s kvalitou nášho piva? Odborníci a spotrebitelia sú za jedno - kvalita sa zlepšuje Foto: SZVPS

Na Slovensku máme kvalitné pivo. Potvrdzujú to nielen milovníci piva, ale aj odborníci, ktorí tento týždeň v rámci 13. ročníka degustačnej súťaže Slovenská pivná korunka hodnotia slovenské pivá. V nedávnom prieskume agentúry Kantar navyše tri štvrtiny slovenských pivárov potvrdili, že kultúra pitia piva sa u nás zlepšuje.

 

Na to, aby sme si na konci dňa vychutnali osviežujúci pohár piva, je potrebné starostlivo strážiť nielen kvalitu surovín, ale aj poctivo pivo uvariť, poriadne ho skladovať a správne servírovať.

Pivo sa vyrába zo štyroch prírodných surovín – vody, sladovníckeho jačmeňa, chmeľu a pivovarníckych kvasníc. „Na výrobu piva v našich pivovaroch sa využívajú predovšetkým slovenské suroviny (95%). Slovensko je známe veľmi kvalitnou vodou, avšak nemenej kvalitný je aj náš jačmeň, z ktorého sa vyrába slad. Slovenský slad je veľmi žiadaný v zahraničí, takže sa z neho varí pivo aj v susedných i vzdialenejších krajinách,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia piva a sladu.

Na Slovensku máme viac ako 70 pivovarov: 2 veľké priemyselné, 2 malé priemyselné a asi 70 remeselných pivovarov. Uvariť dobré pivo je umenie. Proces varenia piva trvá približne jeden mesiac a každé pivo je výsledkom majstrovskej práce pivných sládkov. „Je až neuveriteľné, koľko rozmanitých chutí piva sa dá vyčarovať zo štyroch surovín,“ dodáva Jana Shepperd: „Dôkazom toho je aj Slovenská pivná korunka, kde sa súťaží v desiatich kategóriách. Tento rok do súťaže prihlásilo 31 slovenských pivovarov rekordných 178 pivných vzoriek. Ktoré slovenské pivá označia odborníci za tie najlepšie sa dozvieme 12. júna.“

Pre konečnú kvalitu piva v pohári je nemenej dôležitá cesta piva z pivovaru na stôl. „Správne skladovanie a podávanie piva veľmi ovplyvňuje jeho kvalitu ako aj celkový gurmánsky zážitok. V pivárňach je pre kvalitu piva kľúčová čistota výčapného zariadenia a pohárov, teplota piva a správny spôsob čapovania,“ spresňuje Jana Shepperd. Slováci však pivo nakupujú hlavne v obchode (71%) a vychutnajú si ho doma či na chate. Iba tretina (29%) „ide von“ s priateľmi na čapované do pivární či reštaurácií.

Degustácia piva  Foto: SZVPS

Farbu, vôňu, penivosť a chuť hodnotí každý milovník piva hneď ako zoberie pohár piva do ruky. Pod rastúcu obľúbenosť piva sa určite podpisujú aj pozitívne hodnotenia kvality piva, konštatuje Jana Shepperd: „Teší nás, že Slováci vedia oceniť poctivú prácu pivovarníkov a krčmárov. Až tri štvrtiny z nich chvália zlepšujúcu sa kultúru pitia piva, a to konkrétne lepšiu úroveň pivární, obsluhu, ako aj kvalitu čapovaného piva.“ Zážitok najlepšie podčiarkne príjemná piváreň s dobrým jedlom, ale najmä správna partia priateľov.

 Čo hovoria Slováci o pive?

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu si dalo spracovať exkluzívny prieskum o slovenských konzumentoch piva, ktorý prezrádza, čo hovoria Slováci o pive (prieskum agentúry KANTAR, október 2018):

• Pivo si dávame častejšie ako minulý rok. Vníma to tak 28% pivárov
• Máme pocit, že kultúra pitia piva sa zlepšuje: je lepšia úroveň pivárni, lepšia obsluha a kvalita piva. Tvrdí to 76% Slovákov, zhodne muži aj ženy, mladí či starší vo všetkých regiónoch Slovenska
• Pijeme najmä klasické alkoholické pivo – aspoň raz týždenne si ho dopraje 72 % Slovákov. Viac muži (86 %) ako ženy (58 %).
• Najradšej máme čapované pivo (44%), hlavne svetlú „desiatku“ (44%). Muži si najradšej dajú veľké čapované pivo (84 %), ženy najčastejšie malé čapované pivo (45 %).
• Radi si dávame pivo aj v podnikoch. Aspoň raz týždenne si ide sadnúť vo na pivo 37% Slovákov – viac muži (53%) a najmä mladí ľudia do 35 rokov (65%).
• Najobľúbenejšie podniky, kam chodíme na pivo, sú
◦ reštaurácie, ktoré ponúkajú hlavné jedlo (59%)
◦ pohostinstvá, kde ponúkajú hlavne pivo (53%)
◦ štýlové pivárne s vlastným pivovarom (31%)
◦  ale aj bary (28%).