Print this page

HelpFest na Devine už tuto sobotu Koncerty, zábava a hry pre celu rodinu, ľudia s hendikepom vstup bezplatný Foto: Helpfest

V sobotu 8. júna sa  na parkovisku pod bratislavským hradom Devín predstavia známi umelci s veľkým srdcom na podujatí HelpFest 2019. HelpFest už niekoľko rokov pomáha hendikepovaným deťom a ich rodičom vyzbierať finančné prostriedky na drahú a náročnú liečbu.


 
„Pomoc deťom sa pre nás pred niekoľkými rokmi stalo životným poslaním. Už sme sa niekoľkokrát presvedčili, že osud našich detí nie je ľahostajný ani cudzím ľuďom a že nám v našom snažení pomáhajú aj známe osobnosti. Všetky, samozrejme, bez nároku na honorár,“ povedala Zuzana Ryšavá z občianskeho združenia Paulínka, spoluorganizátorka podujatia.
 
HelpFest už má svoju tradíciu a po 5 rokoch vo Vlčkovciach pri Trnave sa HelpFest po prvý raz predstaví v Bratislave a to priamo pod hradom Devín už 8. júna 2019. Toto miesto vyberali organizátori aj s ohľadom na hendikepovaných návštevníkoch, pretože priamo pod hradom a rovnako tak aj priamo pod pódium na zdravotne znevýhodnených návštevníkov žiadna bariéra. Hendikepovaní návštevníci aj ich sprievod majú vstup na festival, samozrejme, zadarmo.
 
HelpFest sa pod hradom Devín začne 8. júna už od 10.hodiny, kedy ponúkne program pre celú rodinu. Tých najmenších ešte pred poludním potešia svojimi pesničkami Paci Pac a detské predstavenie Čert a husár predvedie Divadelná formácia UŽ. Určite sa však malí aj veľkí môžu tešiť na známe skupiny Fragile a Kochanski, ale aj na hviezdy ako Cimbal Brothers so Svetlanou Rymarenko a Linu Mayer. V programe deti podporia aj Páni času a večer zakončí ohňová show. Programom budú celý deň návštevníkov sprevádzať Janka Hospodárová a Patrik Herman.

 
Tento ročník HelpFestu bude výnimočný, lebo svoje brány tu otvorí aj aj Salón Vozičkár info, ktorý ponúka unikátnu kombináciu výstavy, konzultácií a mikro-vzdelávania pre ľudí s hendikepom. Celý deň sa bude niesť v duchu ekológie, k čomu prispejú aj rôzne ekoaktivity. Súčasťou podujatia HelpFest 2019 budú aj sprievodné akcie ako dielničky pre detičky, SWAP, maľovanie na tvár,  lukostreľba rôzne iné športové súťaže či letové ukážky dravcov. Súčasťou tohto ročníka bude aj BLACK BOX – interaktívny objekt pre vidiacich o nevidiacich. Vstup do „čiernej kocky“ evokuje vidiacemu nástrahy a bariéry, ktoré musí nevidiaci denne prekonávať. Verejnosť sa zoznámi aj so základnými pomôckami pre nevidiacich. Súčasťou prezentácie je Záhon pre nevidiacich, Pocitový chodník, chôdza so slepeckou paličkou a výstava diel nevidiacich detí z projektu Darujem ti tulipán.
 

Spoluorganizátor Peter Štafen z Wings for Human dodal: „Helpfest 2019 spája ľudí bez rozdielu. Či je niekto zdravý alebo má hendikep, rovnako cítime, hľadáme priateľstvá, užívame si hudbu, prírodu, hry a radi spoznávame nové.  V rámci programu návštevníci môžu prísť aj do našej Minizoo a sokoliarne na Devíne, kde vytvárame pracovný priestor pre ľudí so znevýhodnením. Veríme, bude dobré počasie a vznikne veľa nových priateľstiev.“

Účelom podujatia  je vyzbierať peniaze pre konkrétne deti a mladých ľudí, ktorí trpia závažným neurologickým ochorením detskou mozgovou obrnou. Najmä na zaobstaranie invalidných vozíkov a na zabezpečenie špeciálnych záťažových terapií.  

Facebook HelpFest:        https://www.facebook.com/HelpFestSlovakia