Print this page

Slováci majú čoraz väčší záujem o aktívnu dovolenku Foto: Poštová banka

Polovica Európanov je obézna. Tento priemer, žiaľ, nevylepšujú ani Slováci. Štatistiky však ukazujú, že máme záujem zmeniť svoj životný štýl – viac sa hýbeme a čoraz viac si vyberáme aktívny spôsob trávenia letnej dovolenky.


Nedostatok pohybu, sedavé zamestnanie, životný štýl plný stresu – aj tieto faktory majú dopad na našu hmotnosť a v konečnom dôsledku aj na náš zdravotný stav. V Európskej únii (EÚ) trpí nadváhou 57 % mužov a 44 % žien. Najmenej obéznych mužov nájdeme v Holandsku (51,5 %), medzi ženami v Taliansku (35,4 %), najpočetnejšia skupina obéznych mužov žije v Chorvátsku (66 %) a Malta (53,9 %) si drží v prvenstvo v najvyššom počte obéznych žien. K týmto „tučným“ štatistikám sme však výrazne prispeli aj my. Takmer 45 % Sloveniek a vyše 60 % Slovákov trpí nadváhou.
Začíname sa viac hýbať

Umením dnes už nie je žiť dlho, ale kvalitne a v dobrom zdraví. Odborníci sa zhodujú v tom, že dobrý stav našej telesnej schránky a jej obsahu ovplyvňuje viac pohyb ako strava. Našťastie, pomaly, ale isto, si začíname uvedomovať, že pravidelná fyzická aktivita je jednou z najdôležitejších súčastí zdravého života. Svedčia o tom aj údaje Eurostatu, poukazujúce na to, že Európa sa rozhýbala. Obyvatelia krajín EÚ športujú o niečo pravidelnejšie. V priemere 36 % mužov v EÚ strávilo 150 a viac minút týždenne športovaním alebo fyzickou aktivitou, ktorá nesúvisela s prácou v porovnaní s 26 % žien. Najaktívnejší sú muži aj ženy na Islande (60 % muži a 62 % žien). Z krajín EÚ vedie Fínsko, Dánsko, Rakúsko a Nemecko. Slováci sa držia na úrovni Čechov a Írov. Pravidelne u nás športuje 35,5 % mužov a 23,7 % žien. Najmenej sa hýbu v Rumunsku a v Bulharsku. Pohybovo aktívna populácia mužov tu dosahuje ledva 15 %, v prípade žien len približne 5 %. Menej ako 20 % športujúcich obyvateľov majú aj v Grécku a v Poľsku.

Slováci chcú aktívnu dovolenku

Dovolenka je jednou z príležitostí na to, aby sme si oddýchli fyzicky aj psychicky a začali s celkovou zmenou životného štýlu. „Ľudia plánujú v zahraničí na dovolenke predovšetkým oddychovať pri mori. Záujem o dovolenky s týmto charakterom však má klesajúcu tendenciu. Naopak, čoraz viac Slovákov vyráža na poznávacie zájazdy, na cesty spojené s objavovaním nových miest, prehliadkami pamiatok, či pobytom v prírode a viac ako štvrtina našincov sa počas dní oddychu v zahraničí plánuje venovať čisto športovým aktivitám,“ uvádza riaditeľ úseku tvorby produktov a podpory predaja Poštovej poisťovne Ondrej Reichbauer.

Pri každej, nielen pri aktívnej dovolenke, si však treba dávať pozor na zranenia, minimalizovať riziko ich vzniku a s tým spojené zvýšené dovolenkové náklady. Vyvrtnutý členok na Bali, stál klienta 123 eur. „Vďaka tomu, že nezabudol na cestovné poistenie, všetky náklady mu boli preplatené. Asistenčná služba Poštovej poisťovne Europ Assistance vlani evidovala jednu zlomenú ruku v Taliansku, ktorá si, našťastie, vystačila len s ambulantným ošetrením. Tento náklad mu pokryl Európsky preukaz poistenca,“ dodáva O. Reichbauer.

Medzi destinácie, z ktorých bolo vlani hlásených najviac poistných udalostí, patrí Thajsko, Grécko, Taliansko a Bulharsko. Najčastejším zdravotným problémom, ktorý dovolenkári riešili, bola gastroenteritída. Priemerný náklad na ošetrenie týchto ťažkostí predstavoval 604 eur. O niečo viac sa objavoval aj zápal dýchacích ciest, ktorý v priemere stál 734 eur. Ošetrenie boľavého zubu sa vyšplhalo na 400 eur a žlčníka v Lotyšsku na viac ako 300 eur.

Ideálnym spôsobom, ako sa vyhnúť vysokým nákladom na ošetrenie a hospitalizáciu na cestách, je uzatvoriť si CESTOVNÉ POISTENIE. Na základe Európskeho preukazu zdravotného poistenia vás síce ošetria v krajinách EÚ, v Srbsku, Lichtenštajnsku, Nórsku, Švajčiarsku a na Islande, ale nevyhnete sa doplatku za ošetrenie, hospitalizáciu alebo za lieky, ktorý sa môže vyšplhať poriadne vysoko. Komerčné cestovné poistenie vám zabezpečí, že výdavky spojené s liečbou nebudete musieť hradiť z vlastného vrecka. Zaplatí ich za vás poisťovňa, a to až do výšky poistnej sumy uvedenej v zmluve.

Poštová banka v spolupráci s Poštovou poisťovňou ponúka k UŽITOČNÉMU ÚČTU aj vynovenú doplnkovú službu v podobe CESTOVNÉHO POISTENIA K PLATOBNÝM KARTÁM. „Okrem liečebných nákladov, poistenia zodpovednosti za škodu na majetku a na zdraví, pomoci pri zložení kaucie, poistenia batožiny, športových, elektronických potrieb a akútneho ošetrenia zubov je doplnené aj o novinku – poistenie do hôr, ktoré zahŕňa poistné krytie na zásah Horskej služby na Slovensku až do výšky 5 000 eur,“ dodáva Ondrej Reichbauer. S nonstop asistenčnou službou získa klient všetky potrebné informácie ako postupovať v prípade neočakávaných udalostí.

Ak si na krátkodobé cesty do zahraničia chcete cestovné poistenie vybaviť z pohodlia vášho domova odporúčame vám produkt Cestovné poistenie ONLINE, ktorý si jednoducho dojednáte cez stránku https://www.ppabk.sk/produkty/cestovanie/cestovne-poistenie-online/. Viac informácii nájdete na www.postovapoistovna.sk.