Print this page

Ako si nepredražiť dovolenku? Máme pre vás týchto 7 tipov Foto: 365.bank

Už viete, kam pocestujete tento rok na dovolenku, alebo ste skôr last minute typ? Či už áno, alebo nie, v každom prípade existujú situácie, ktoré vám ju môžu nechcene predražiť. Na čo treba myslieť a ako sa zbytočne nepripraviť o eurá navyše? Prečítajte si 7 tipov a budete safe.

 

Chorvátsko, Taliansko, Bulharsko, Španielsko či Grécko a Maďarsko patria medzi najpreferovanejšie dovolenkové destinácie Slovákov. Podľa dát Eurostatu vycestujú našinci priemerne na 4 dni a minú okolo 420 eur. Najviac pritom utratia Švajčiari (1 163 eur) a najmenej Rumuni (209 eur).

Nech už je to kdekoľvek, pred cestami a počas nich by mal každý dovolenkár myslieť na týchto 7 tipov, aby sa mu dovolenka zbytočne nepredražila a aby mal svoje financie pod kontrolou.

Ubytovanie a letenky zaplaťte radšej kartou, nie prevodom na účet

Ak by letecká spoločnosť, s ktorou cestujeme, skrachovala alebo ak by nastal problém s poskytovateľom ubytovania, kde ste si vybavili rezerváciu, máte výhodu, ak ste za tieto služby zaplatil kartou. Banka v takýchto prípadoch vyšle žiadosť o vrátenie peňazí cez kartovú spoločnosť a vráti vám ich na účet. Ak by ste zaplatil prevodom, závisí vrátenie peňazí od vôle protistrany a tá môže byť otázna.

Sharing is caring, určite si však pozrite hodnotenia a recenzie o ubytovaní

Veľa ľudí, najmä millenials cestujú cez Airbnb. Pri hľadaní takéhoto ubytovania si dajte pozor na príliš lákavé ceny a pozrite si aj recenzie a hodnotenia. Nielenže sa vyhnete nesplneným očakávaniam, ale v prvom rade takto odhalíte možných podvodníkov.

Nezabudnite sa poistiť

Ešte predtým, ako niekam vycestujete, je dobré nezabudnúť si „pribaliť“ aj poistenie. V prípade úrazu by sa totiž vaša cesta mohla neželane predražiť. Poistenie vás vyjde pár eur a možno si ho založiť vo väčšine prípadov aj online.

Uprednostnite radšej platbu kartou, mobilom alebo hodinkami pred hotovosťou

K dovolenkám patria tiež rôzne väčšie či menšie nákupy. Tam, kde je to možné, zaplaťte kartou, ešte lepšie mobilom alebo hodinkami ako hotovosťou. Dokonca je dobré nechať kartu zamknutú v hotelovej izbe, pretože ak stratíte mobil, kartu môžete používať ďalej bez toho, aby ste ju museli zablokovať. Hoci je vhodné mať malú sumu peňazí pri sebe aj v hotovosti, bezpečnejšie je platiť bezhotovostne vždy, keď sa dá.

Plaťte kartou bez konverzie (t. j. v lokálnej mene)

Pokiaľ budete pri platení kartou vyzvaní na voľbu nákupu s konverziou alebo bez nej, výhodnejšie je vybrať možnosť bez konverzie, t. j. v lokálnej mene (nie v eurách). To iste platí aj pri platbe za letenky. Ak cestujete napríklad maďarskou spoločnosťou, zaplaťte letenky vo forintoch, nie v eurách.

Hotovosť vyberajte tiež bez konverzie

Podobná dilema môže nastať aj pri výberoch z bankomatov. Tu rovnako ako pri platbe kartou odporúčame zvoliť možnosť bez konverzie. V tomto prípade sa totiž použije kurz domácej banky klienta, spravidla výhodnejší ako ten, ktorý pri prepočte použije zahraničná banka.

Presvedčte sa, že ide naozaj o bankomat patriaci banke a nie súkromnej spoločnosti

Keď už musíte zamieriť do bankomatu, určite vyberajte hotovosť len z bankomatov bánk a nie súkromných spoločností, pretože tam vás môže vyjsť výber podstatne drahšie. Keby ste si z takéhoto typu bankomatu vybrali napríklad 100 eur, môže vás súkromná spoločnosť zinkasovať poplatkom vo výške pokojne aj 6 eur. Plus sa k tejto sume ešte pripočíta aj poplatok za výber hotovosti od banky, kde máte vedený účet. Výhodou 365 je, že výbery v zahraničí sú spoplatnené jednotnou a veľmi sympatickou cenou vo výške 2,5 eura. Apropo, ako spoznáte bankomat súkromnej spoločnosti? Tak, že na ňom nájdete len nápis ATM, teda nie je na nich uvedené logo žiadnej banky.

Ak ste sa dočítali až sem, zaslúžite si ešte dva bonusy na záver. Prvý možno poslúži tým, ktorí si svoju tohtoročnú destináciu ešte len vyberajú, a ostatným ako inšpirácia pri výbere tej budúcoročnej. Spravili sme si totiž u nás v 365 taký malý prieskum. Pozrite si nižšie, kam máme namierené tento rok my. ☺ Druhý bonus – keď si budete robiť svoje cestovateľské plány na budúci rok, nezabudnite si na tento účel ešte toto leto založiť v appke 365 sporenie. S ním vám to pôjde o čosi jednoduchšie.
Kam máme namierené?

Je veľa miest, kde budete môcť niekoho z nás toto leto stretnúť. Vyberáme:

Vittorio Veneto (Taliansko), Singapur a Langkawi (Malaysia), Zaton (Chorvátsko), Severný Cyprus, Štokholm (Švédsko), Poznaň (Poľsko), Rogoznica (Chorvátsko), Londýn (Anglicko), Tatranská Lomnica (Tatry), samozrejme letné festivaly Grape, či Pohoda a na záver tá najkrajšia „dovolenka“, materská ☺

Bon voyage!