Print this page

30 rokov od Nežnej revolúcie: Sú pre mladých ľudí dôležitejšie peniaze alebo sloboda? Foto: SlSp

Čo znamená pre mladých Slovákov sloboda? Vedia niečo o Nežnej revolúcii a živote pred rokom 1989? A aký je podľa nich vzťah medzi slobodou a peniazmi? Odpovede aj na tieto otázky dal exkluzívny prieskum, ktorý pre Slovenskú sporiteľňu pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pripravili spoločnosti Insight Diver a G82.

 

Najdôležitejšie je byť sám sebou

Mladí ľudia považujú slobodu za mimoriadne dôležitú hodnotu. Najdôležitejšou dimenziou slobody pre mladých ľudí je byť sám sebou. Slováci z generácie Z a mileniáli chcú rozhodovať o sebe a svojom živote a byť pri tom zodpovední. „Prieskum potvrdil, že hoci pocit slobody môže súvisieť s množstvom financií, hlavnú rolu zohrávajú iné aspekty. Ak môžeme vyjadriť svoje vnútorné prežívanie, prináša nám to pocit slobody vo väčšej miere ako dostatok peňazí,“ hovorí psychológ Marek Madro z internetovej linky dôvery pre mladých IPčko, ktorý sa na prieskume podieľal.

Najviac slobody nám však podľa výsledkov prieskumu priniesli dve iné historické udalosti. Podľa takmer polovice opýtaných je to vstup do EÚ, 39 % si myslí, že nám slobodu zabezpečil vstup do Schengenu. Až na treťom mieste s 36 % bola Nežná revolúcia. Prieskum tiež ukázal, že o udalostiach spred 30 rokov sa doma polovica mladých ľudí so svojimi rodičmi nikdy nerozprávala. Sedem ľudí zo 100 dokonca o Nežnej revolúcii nevie vôbec nič.

Finančná sloboda

Peniaze nezaručia slobodu ani životnú spokojnosť, ale môžu obidvom významne pomôcť. „Podľa 53 % respondentov sú financie podmienkou pre spokojný život, nie sú však samy o sebe postačujúce“ vysvetľuje Štefan Frimmer, šéf korporátnej komunikácie Slovenskej sporiteľne a dodáva: „Mladí majú jasno hlavne v tom, že chcú byť finančne nezávislí. Sú pre to aj ochotní niečo urobiť. Sú v hospodárení celkom sebavedomí. To všetko naznačuje, že berú financie relatívne vážne a nie prehnane negatívne alebo s obavami.“

 

Čas alebo peniaze. Hranica je 500 eur

Sloboda je okrem iného dostatok času, ale aj peňazí. Na ich získanie je ale potrebné obetovať čas, a teda aj kus slobody. „S uprednostnením väčšieho množstva času alebo financií vždy dochádza k strate istej slobody, či už finančnej alebo časovej. To, ktorá z týchto slobôd je pre mladého človeka dôležitejšia, rozhoduje len on sám,“ hovorí Marek Madro.

Finančná sloboda pre mladých ľudí prichádza najčastejšie so sumou 500 eur mesačne. Toľko peňazí na míňanie by potrebovali na to, aby sa cítili slobodne. Každý desiaty sa by sa cítil slobodne so sumou viac ako tisíc eur, 12 % mladých na to stačí aj menej ako 50 eur mesačne. „Pre väčšinu mladých nie sú peniaze zásadným problémom. Dokonca podstatne viac mladých označuje vlastné príjmy za stabilné. V prípade nedostatku peňazí sa tretina opýtaných uskromní a čaká, kým zase budú. Dve tretiny sú skôr aktívni a premýšľajú, ako ich zase zohnať, alebo zarobiť,“ vysvetľuje Štefan Frimmer zo Slovenskej sporiteľne.

Dospelosť a peniaze

Teenageri sa nemôžu dočkať, keď budú mať 18 rokov. Tešia sa, že budú mať viac slobody. Dospelosť v očiach mladého človeka prináša vlastný príjem a väčšiu slobodu, po ktorej túžia. Na druhej strane sa však obávajú väčšej miery povinností a zodpovednosti. „Sloboda a zodpovednosť sú však prepojené a neoddeliteľné. V dospelosti to nie sú rodičia ale my, kto síce máme slobodu konať podľa svojho uváženia, ale za svoje rozhodnutia a činy nesieme zodpovednosť,“ dodáva psychológ Marek Madro.

„Nežná revolúcia nám priniesla možnosť slobodne cestovať, študovať a vďaka technológii môžeme byť dnes bez obmedzení v spojení s celým svetom. Ako moderná digitálna banka sme pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie chceli zistiť, ako vnímajú hodnotu slobody a peňazí dnešní mladí ľudia, ktorí nezažili predchádzajúci režim. Chcú byť najmä sami sebou, ale patriť do nejakej skupiny či komunity je pre nich rovnako dôležité. V našom teste slobody sa môžu porovnať s ostatnými rovesníkmi ako sú na tom z pohľadu vnímania slobody a finančného správania,“ vraví Dáša Juríková, riaditeľka marketingu Slovenskej sporiteľne.