Print this page

4 najčastejšie chyby začínajúcich podnikateľov

Variabilné symboly, rôzne čísla účtov a termíny dokážu zamotať hlavu aj ostrieľaným podnikateľom. Prinášame vám sumár typických chybičiek, ktorým by ste sa pri kontakte s úradmi mali vyhnúť.

 

Ak sú pre vás finančné formality „španielskou dedinou“, odporúčame vám delegovať čo najviac povinností na skúseného účtovníka. S ním sa poraďte vždy, keď si nebudete v niečom istý. Nepodceňujte ani úrady. Spravidla vám veľmi radi poradia, keď vidia, že ste si svoju otázku starostlivo prichystali a zistili čo najviac informácií vopred. 

O2 vám spolu s novým SMART paušálom a ďalšími produktmi na mieru pre svojich biznis klientov prináša aj inšpiratívny obsah, ktorý vás posunie vo férovom podnikaní. Pripravené sú pre vás videá, praktické rady a manuály, podcasty aj rozhovory s férovými podnikateľmi z celého Slovenska. Viac článkov nájdete na www.soda.o2.sk/biznis.

Nastavenie pravidelných platieb za zdravotné a sociálne poistenie

Či už od začiatku podnikania pri minimálnych preddavkoch do zdravotnej poisťovne alebo po prvom daňovom priznaní, kde ste povinný platiť aj sociálne odvody, odporúčame nastaviť si trvalé príkazy s dostatočným predstihom (úhrady treba posielať do 8. dňa kalendárneho mesiaca za predchádzajúci kalendárny mesiac).

Správny variabilný symbol a číslo účtu

Dávajte si extra pozor na správne zadanie. Pri nesprávnom zadaní, aj keď uhrádzate správnu sumu, poisťovne nemusia spárovať platby, a môžete platiť sankcie a úroky a evidovať nezaplatené odvody, ktoré môžu obmedziť zdravotnú starostlivosť alebo spôsobiť komplikácie pri vybavovaní úveru.

Ak sa vám to stane, čo najskôr kontaktujte vašu zdravotnú poisťovňu alebo Sociálnu poisťovňu. Keď ich na to proaktívne upozorníte a VS ďalších platieb napravíte, budú vedieť úhrady spárovať.

Konkrétne detaily pre platby ako číslo účtu, variabilný symbol, konštantný symbol nájdete na týchto stránkach zdravotných poisťovní − VšZP, Union, Dôvera. Pre platby do Sociálnej poisťovne nájdete základné údaje na týchto stránkach.

Založenie živnosti rýchlo a bezbolestne. Prečítajte si prehľadný návod, ako to zvládnuť bez zbytočných vrások. Chcem vedieť viac

Zmena údajov v občianskom preukaze

Pri zmene mena, priezviska či adresy trvalého bydliska ste povinný vždy túto skutočnosť oznámiť aj živnostenskému úradu (do 15 dní), zdravotnej poisťovni, Sociálnej poisťovni a daňovému úradu.

Sledovanie súhrnnej sumy výnosov za 12 po sebe nasledujúcich mesiacov kvôli DPH (daň z pridanej hodnoty)

Nestačí sledovať len celkové príjmy za kalendárny rok, ale vždy aj za 12 mesiacov, ktoré idú za sebou. Keď prekročíte sumu 49 790 €, ste povinný sa registrovať ako platca DPH.

Autor pre soda.o2.sk: Oto Kóňa, Ilustrácie: Dominik Fodora, Bára Tabačková


Prečítajte si aj ďalšie časti sprievodcu určené pre podnikateľov s paušálnymi výdavkami: