Print this page

Vláda: V nedeľu budú zatvorené predajne potravín a ďalšie obchody, štát vyčlenil hodiny pre seniorov (VIDEO) Ilustr. foto Omediach.com

Premiér Igor Matovič po rokovaní vlády oznámil, že v nedeľu budú zavreté všetky predajne potravín, lekárne, obchody so zeleninou, ovocím či mäsom aj predajne novín a časopisov.

"Štát ich zatvorí, aby si zamestnanci oddýchli a v ten deň sa vykoná dezinfekcia," oznámil po rokovaní vlády nový premiér. 

Reagoval tak na požiadavky obchodníkov a potravinárov, ktorí minulý týždeň požiadali krízový štáb, aby vymedzil jeden deň v týždni, keď budú zatvorené všetky obchody s potravinami a drogériou. Jednotné opatrenie počas mimoriadnej situácie žiadali preto, aby nevznikol chaos, a tvrdili, že zákon o hospodárskej súťaži im nedovoľuje, aby sa na tom dohodli sami.

Ministerstvo dopravy zruší bezplatnú dopravu pre študentov, kým budú uzavreté školy. 
Vláda zároveň zavádza otváracie hodiny pre seniorov v hodinách od 9. do 12. hodiny vo všetkých predajniach.

 Hlavný hygienik zároveň oznámil aktuálne údaje o nákaze. Za posledných 24 hodín pribudlo ďalších 19 nakazených. Spolu je nakazených novým koronavírusom 204 ľudí.

„V tejto mimoriadnej situácii patrí veľké poďakovanie všetkým našim zamestnancom, vďaka ktorým zabezpečujeme potraviny a drogériu pre ľudí na celom Slovensku. Podporujeme ich, ako vieme, a preto by sme im chceli dopriať deň oddychu. Pre zvýšený dopyt zo strany zákazníkov sú v práci vystavovaní veľkému tlaku,“ oznámili v spoločnom vyhlásení Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Potravinárska komora Slovenska, Slovenská aliancia moderného obchodu a Zväz obchodu.

„Zákon o ochrane hospodárskej súťaže nám nedovoľuje, aby sme sa vzájomne na tom dohodli. Zároveň chceme zdôrazniť, že toto opatrenie žiadame len na obdobie trvania mimoriadneho stavu na území SR,“ dodávajú.