Print this page

Dezinfekciu proti koronavírusu začala vyrábať skupina Slovnaft, antibakteriálne gély firma z Kežmarku

Spoločnosť VÚRUP, člen Skupiny SLOVNAFT, začal v marci s výrobou vlastnej dezinfekcie na ochranu pred šírením koronavírusu. Produkciu antibakteriálnych gélov obnovila

 

Prípravok s názvom SLOVNAFT HYGI Fluid sa používa na dezinfekciu povrchov na čerpacích staniciach a v spoločnostiach patriacich do Skupiny SLOVNAFT, použiteľný je aj na dezinfekciu pokožky. Vyrobený je na báze etanolu a izopropanolu a už bol zaregistrovaný príslušnými úradmi.

Spoločnosť VÚRUP, ktorá prevádzkuje skúšobné laboratória, zaoberá sa výskumom a vývojom, krátko po výskyte prvých prípadov ochorenia otestovala výrobu vlastnej dezinfekcie a následne požiadala úrady o registráciu prípravku. V súčasnosti možná denná produkcia dezinfekcie predstavuje 8 000 litrov v závislosti od dostupnosti vstupných surovín. VÚRUP ju balí do jedno-, štvor- a desaťlitrových obalov a aktuálne sa hľadajú možnosti distribúcie na čerpacie stanice a na ďalšie miesta.

S výrobou vlastnej dezinfekcie začala aj materská spoločnosť Slovnaftu, spoločnosť MOL, rovnako ako spoločnosť INA v Chorvátsku.

Odporúčame aj: St. Nicolaus mení výrobu - pripravuje čistý lieh a roztokovú dezinfekciu

k výrobe antibakteriálnych gélov sa vrátila spoločnosť Dimenzia z Kežmarku, ktorá momentálne na maximum posilnila výrobu svojho antibakteriálneho gélu na ruky Sanitaire. „Pred 15-timi rokmi sme boli prví, čo priviedli na slovenský trh antibakteriálny gél na ruky. Bohužiaľ, vtedy oň nebol veľmi veľký záujem. Produkt sme sa napriek tomu rozhodli udržať v našom portfóliu celé tie roky, hlavne preto, lebo sme si boli vedomí jeho vysokej kvality, účinnosti a verili sme v jeho potenciál. Aktuálna situácia nás veľmi mrzí a preto sme sa pustili všetkými silami do práce, aby sme pomohli ľuďom, ktorí nás dennodenne kontaktujú a potrebujú gély pre svoju ochranu,“ povedal Zlatko Jurík, konateľ spoločnosti Dimenzia.

Distribúcia gélu je zameraná najmä na zásobovanie bežných ľudí – konečných spotrebiteľov cez e-shop, ale aj pre lekárne a drogérie, výrobné závody a školy v okolí.