Print this page

Spevák zažaloval Trumpovu kampaň za používanie jeho piesní (VIDEO) Foto: Facebook Donald Trump

Kanadský hudobník Neil Young podal na americkom súde sťažnosť na volebnú kampaň prezidenta Donalda Trumpa za to, že prezident na svojich mítingoch opakovane používa Youngovu hudbu. Podľa kanadského rockera Trumpova kampaň porušuje autorské práva, pretože Young s takým využitím svojich piesní nesúhlasil. Informovala o tom dnes BBC, podľa ktorej sa k tomu tím Trumpovej kampane zatiaľ nevyjadril.

Sedemdesiatštyriročný Young v minulosti niekoľkokrát vedenie Trumpovej kampane vyzval, aby jeho piesne nepoužívali. Podľa BBC sa na to sťažoval už v roku 2015. Teraz podal sťažnosť kvôli použitiu svojich piesní Rockin 'in the Free World a Devil' s Sidewalk. Od Trumpovej kampane chce odškodné 150.000 dolárov.

"Táto sťažnosť nemá v úmysle znevážiť práva a názory amerických občanov, ktorí môžu slobodne podporovať kandidáta podľa svojho výberu," uvádza sa v sťažnosti, ktorej text bol uverejnený na hudebníkových internetových stránkach. "Avšak žalujúca strana nemôže dovoliť, aby jej hudba bola použitá ako 'tematická pieseň' pre rozdeľujúcu, neamerickú kampaň ignorancie a nenávisti," uvádza sa v sťažnosti podanej k oblastnému súdu v New Yorku.

Za používanie hudby bez súhlasu autorov kritizovali Trumpovú prezidentskú kampaň aj mnohí ďalší hudobníci, okrem iného skupiny Linkin Park či The Rolling Stones, dedičia hudobníka Toma Pettyho, spevák Elton John alebo speváčka Adele.