Print this page

Knorr kvôli rasizmu premenoval cigánsku omáčku Foto: Knorr

Nemecký výrobca instantných pokrmov, dochucovadiel a korenia Knorr sa rozhodol premenovať svoju cigánsku omáčku, ktorá najnovšie ponesie názov "papriková na maďarský spôsob".

 

Firma patriaca britsko-holandskému výrobcovi spotrebného tovaru Unilever to označila za reakciu na kritiku, podľa ktorej meno produktu malo rasistický podtext.

"Pretože termín 'cigánska omáčka' môže byť interpretovaný negatívne, rozhodli sme sa dať našej omáčke nové meno," povedal na otázku denníka Bild am Sonntag materský koncern Unilever.

Nemecké médiá uvádzajú, že termín "cigánska omáčka" je v kulinárstve starý viac ako sto rokov. Nájsť ho možno napríklad v receptoch z roku 1903 od slávneho francúzskeho kuchára Georgesa Escoffiera. Zákazníci si pod týmto pojmom často predstavujú papriku a cibuľu, pikantnosť a chuť podobnú maďarskej kuchyni, napísal portál t-online.de.

Nielen v Nemecku sa niekoľko rokov diskutuje o tom, či označenie jedla prívlastkom "cigánsky" nehraničí s rasizmom, lebo výraz "cigán" je často považovaný za hanlivý. Centrálna rada nemeckých Sintov a Rómov do podobných debát nijako výrazne nezasahovala, pretože tento problém podľa nej nie je kľúčový. Ako oveľa horšie vníma používanie tohto slova v jasnom rasistickom kontexte, keď ho napríklad skandujú futbaloví rowdies.