Print this page

Toto neprežijeme! Odkazuje gastro sektor Foto: HouseOfUkulele

Nové pandemické opatrenia budú pre gastro sektor likvidačné, dvom tretinám hrozí zatvorenie.

 

I napriek tomu, že podnikatelia a dodávatelia v gastro sektore chápu potrebu chrániť verejné zdravie, upozorňujú, že umožnenie poskytovania stravovacích služieb iba formou balených jedál alebo na terasách v tomto ročnom období, sú pre nich likvidačné.
Dve tretiny gastro prevádzok preto ohlasujú zatváranie, ak ostanú bez pomoci štátu.

Potvrdzuje to aj prieskum Slovenského združenia výrobcov piva a sladu, ktorý bol realizovaný v auguste a v septembri – ešte počas letnej sezóny – vo viac ako 2 000 gastro prevádzkach na Slovensku – od najmenších krčiem až po prémiové reštaurácie naprieč všetkými regiónmi.
Obavy prevádzok zo zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie potvrdili najnovšie rozhodnutia vlády, ktorými sa opäť de facto zatvárajú gastro podniky.

Jana Shepperd, prezidentka združenia sumarizuje hlavné zistenia prieskumu:

• Viac ako polovica (56%) podnikov hlási pokles návštevnosti zákazníkov oproti minulému roku; pokles sa týka prevádzok naprieč celým Slovenskom,
• takmer tretina prevádzok (32%) očakáva prepad tržieb až o 50%, v porovnaní s obdobím pred reštrikciami,
• takmer dve tretiny podnikov uvádzajú, že ľudia utrácajú menej a konzumujú skôr nápoje ako jedlo,
• rovnako dve tretiny gastro prevádzok (60%) ohlasujú, že zavrú, alebo to zvládnu iba s úvermi alebo podporou vlády,
• 40% prevádzok hlási, že by im pomohlo zníženie daňového zaťaženia.

„Od začiatku pandémie pristupoval celý gastro sektor k hygienickým opatreniam veľmi zodpovedne a doteraz nie je známa informácia, že by bola nejaká reštaurácia či pohostinstvo označené za ohnisko šírenia nákazy. Práve preto nevidíme na zatváranie gastro prevádzok dôvod. Aktuálnymi rozhodnutiami vlády dochádza k situácii, kedy sa stravovacie zariadenia dostávajú na hranicu existencie, a budú vedieť prežiť len s pomocou štátu,“ hovorí Jana Shepperd.
Aktuálna situáciapodľa jej slov dostáva gastro sektor do mimoriadne zložitej pozície, a problémov s udržaním nákladov na prevádzku. „Obmedzenia prevádzky podnikov zo strany štátu musia preto ísť ruka v ruke s nástrojmi pomoci pre likviditu, ktoré pomôžu nútene zavretým prevádzkam prežiť - udržať zamestnanosť a vykryť straty. Touto cestou sa vydala väčšina európskych krajín, ktoré v súvislosti s pandémiou prijali opatrenia s dopadom na gastro sektor. Zníženie DPH pre stravovacie služby je pomoc, ktorá aj podľa prevádzkarov dokáže rýchlo a férovo pomôcť,“ zdôrazňuje Jana Shepperd. Pivovarníci tiež podporujú požiadavku zníženia DPH, ktorú počuť tak od podnikateľov v gastre (Zachráňme gastro!), ako aj v cestovnom ruchu.

Okamžitá cielená podpora štátu pre gastro je v súčasnej kritickej situácii podľa Shepperd nevyhnutná. Slovensko je jediná krajina v rámci EÚ, ktorá od začiatku pandémie neprijala žiadny špecifický balík pomoci na podporu gastro sektora. „Gastro prevádzky teraz nevyhnutne potrebujú pomoc pred bankrotmi - uvítajú daňové úľavy, rýchle preklenovacie, pôžičky alebo iné nástroje rýchlej pomoci. Preto je potrebné, aby si zástupcovia najohrozenejších sektorov sadli s zodpovednými ministrami za jednej stôl a v horizonte najbližších dní našli konkrétne formy rýchlej pomoci,“ hovorí Jana Shepperd.
Vláda dnes ohlásila nový balík pomoci pre rôzne rezorty. „Najnovšie ohlasované kroky vlády vítame a považujeme ich za dôležité. Avšak až keď budú podmienky využitia týchto nástrojov pomoci schválené, budeme môcť vyhodnotiť, nakoľko budú adresné pre podnikateľov v gastro sektore,“ dodala Shepperd.