Print this page

Stanovisko 13 združení a iniciatív v gastre k otváraniu 40 košických prevádzok Ilustr. foto: House of Ukulele

13 združení a iniciatívy podnikateľov a dodávateľov v gastro sektore, zastrešených v platforme #StáleMámeChuť, zverejnilo toto stanoviko k zajtrajšiemu otváraniu 40 košických prevádzok, i napriek platným nariadeniam covid opatreniam:

„Je podľa nás nevyhnutné, aby vláda začala komunikovať s predstaviteľmi gastro sektora a aby konečne dala sľúbený plán, ako má gastro prežiť zimu. Situácia v sektore gastro služieb je každým dňom kritickejšia. Mnohé prevádzky sú v zúfalej situácii, ktorú nevedia bez pomoci štátu riešiť. Preto potrebujú okamžitú pomoc s likviditou, aby mohli udržať zamestnanosť a vyhnúť sa bankrotu. Pravidlá pre sektor gastro služieb sú likvidačné a neúmerné oproti ostatným znovuotvoreným odvetviam. Prijaté opatrenia a výrazné obmedzenia, ktorým čelia od začiatku pandémie, až doteraz, majú výrazne horší dopad, ako na priemysel či obchod. Sektor gastro služieb čelí už existenčným problémom.

I napriek napätej situácii podnikatelia a dodávatelia v gastre združení v platforme #StáleMámeChuť nesúhlasia s porušovaní platných pandemických opatrení počas núdzového stavu. Riešenie vidíme v bezprostrednom dialógu s predsedom vlády a ministerstvami dopravy a výstavby, hospodárstva, zdravotníctva a financií, aby sme spoločne našli účinné riešenia pomoci pre gastro.“

V mene všetkých partnerov platformy #stálemámechuť:

Asociácia hotelov a reštaurácii Slovenska
Asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov
Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska
Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd
Iniciatíva Zachráňme gastro!
Pomáhame si - gastro v korone
Pomoc pre gastro
Potravinárska komora Slovenska
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu
Slovenský zväz kuchárov a cukrárov
Slovenský zväz spracovateľov mäsa
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska