Print this page

Viete, ako si správne upratať vzťahy? Zdroj: Ikar

Žijeme vo svete, ktorý túži po dokonalosti. A zabúdame, že vzťahy nie sú selfíčko vylepšené filtrom. Práve naopak, neustále sa menia, sú jedinečné a nikdy ich nemožno označiť za bezchybné.

Jedno je isté: vzťahy k iným ľuďom, či sa vám to páči alebo nie, vás budú sprevádzať po celý život. Od pradávna sme naprogramovaní spájať sa s inými ľuďmi. Žiaľ, vo svete, kde sa všetko odohráva na displeji smartfónu, na túto skutočnosť často zabúdame.

Tobias Beck v knihe Upracte si vo vzťahoch ponúka kľúč k udržaniu tých najlepších medziľudských vzťahov. Tobias je medzi nemeckými autormi a rečníkmi skutočnou legendou, jednou z najväčších. Najprv vás navedie, aby ste si upratali vzťah sami so sebou, lebo ten sa vždy odzrkadľuje aj v ostatných. Až potom si môžete tie podstatné vzťahy zveľadiť a ostatným dať raz a navždy zbohom.

„Skôr ako vyskúšate všetky možnosti, ktoré vám ponúka technika, pozývam vás prevziať zodpovednosť,“ nabáda autor. „Za niečo alebo za niekoho. Ľudia nie sú tovar, ktorý môžeme použiť a potom nechať len tak. Naše srdcia vydržia veľa – opraviť sa však tak ľahko nedajú. Rovnako to platí aj pre srdcia ľudí, s ktorými prichádzame do styku.“

Beck na príklade štyroch typov ľudí – veľryby, žraloka, delfína a sovy – vyvinul model, ktorý nadchol milióny priaznivcov. Pomáha pochopiť, ako sa cítia a konajú ľudia okolo vás.
Čo ich motivuje?
Z čoho majú strach?
Prostredníctvom vtipných príbehov lepšie pochopíte partnera, rodinu, priateľov, kolegov, ale aj seba. Prečo by delfín nemal vstupovať do manželstva so sovou? Čoho sa musíte vyvarovať, aby vás žralok nezožral na večeru?
Všetko sa dozviete vo výnimočnej knihe z vydavateľstva Ikar Upracte si vo vzťahoch. Je nielen užitočná, ale aj zábavná, zaujímavá, nekonvenčná, miestami drzá a určite strhujúca.

Tobias Beck je jedným z mála ľudí, ktorých s pokojným svedomím a bez mihnutia oka možno označiť ako výnimočný talent, pokiaľ ide o spíkrov v nemecky hovoriacich krajinách. Pretože vo svojom „normálnom“ živote nie je len autor, ale aj rečník.

Úryvok z knihy Upracte si vo vzťahoch:

Žijeme v čase, keď sa veľa mladých ľudí neprestajne túži sebarealizovať. Nie sme to však naučení, v zásade ide o celkom novú možnosť. Dnes si môžeme náš život zariadiť podľa vlastných predstáv a hodnôt. Nebolo to tak vždy a ani dnes sa to netýka všetkých ľudí na tejto planéte. Úsilie spojené so sebarealizáciou a dosiahnutím všetkého, čo chceme, neraz zatláča do úzadia základ našej existencie, spoločnosti – rodinu. Rodina pritom môže mať najrozmanitejšie podoby a farby. Rodina ani zďaleka nie je len genetika, ktorá spája jej jednotlivých členov. Rodina, to sú ľudia, u ktorých sa cítite ako doma, ľudia, ktorí vás bezvýhradne milujú len preto, že ste takí, akí ste.
Možno vo svojom živote takých ľudí ešte nemáte, no skôr než túto knižku odložíte nabok, mám pre vás dobrú správu: nikdy nie ste sami a ľudia, ktorých hľadáte, zároveň hľadajú vás. Začnite znova vidieť srdcom a vpustite do svojho života iných ľudí.
Dnes sa veľa ľudí neprestajne usiluje o dokonalosť, no zabúdajú pritom, že vzťahy nie sú ako momentky, ktoré vylepšia pomocou glamour filtra a potom vystavia na Instagram. Vzťahy sa neustále menia, lebo sú živé vďaka nám a prostredníctvom nás. Preto sú také ako my: jedinečné, no na druhej strane taktiež nie sú bez chybičiek. A to je dobre. Pre náš pohnutý svet pocitov, ktorý vytvára pre naše vzťahy domov, je dokonalosť až priveľmi statická. Vzťahy potrebujeme, aby sme boli šťastní, no zároveň nám náš jedinečný a niekedy chaotický svet pocitov sťažuje nadväzovanie vzťahov s ľuďmi okolo nás.
V tejto knihe vás najprv zoberiem na cestu k vám samotným a k ľuďom vo vašom živote. Ak budete chcieť, objavíme spolu, ako môžete sami v sebe i s vašimi blízkymi prežívať naplnené vzťahy, hoci každý z nich je rovnako individuálny a jedinečný ako vy sami.
Potom by som vám rád predstavil môj model štyroch typov ľudí v zvieracej podobe (veľrybu, žraloka, delfína a sovu) a vydal sa s nimi na cestu. Tento model uchvátil už milióny ľudí, zachránil zdanlivo beznádejné manželstvá a premenil sivé kancelárie na žiarivé zóny kreativity. Urovnal spory a priniesol pochopenie. Už teraz sa môžete tešiť na to, že v sebe objavíte svoju zvieraciu stránku. Áno, aj vo vás sa skrýva zviera, zväčša dokonca niekoľko zvierat súčasne. Čo to má všetko spoločné s tajomstvom starým tisíce rokov? To sa dozviete tiež, ale všetko poporiadku.

Milan Buno, knižný publicista