Print this page

IKEA proti homofóbii – zariadila miestnosť Bez rozdielu a zavesila Vlajku pokroku (VIDEO) Foto: Ikea

Ikea sa rozhodla, že aj tento rok podporí Medzinárodný deň boja proti homofóbii, transfóbii a  bifóbii (IDAHOT), ktorý pripadá na 17. mája, a to hneď niekoľkými akciami.

Spoločnosť Ingka Group* sa rozhodla vytvoriť ukážkovú izbu s názvom Bez rozdielu a vyvesiť vlajku pokroku, ktorou chce uznať potrebu inklúzie mnohých identít v rámci komunity LGBT+. Vlajku pokroku navrhol umelec Daniel Quasar v roku 2018. Na zobrazenie väčšej inkluzívnosti vlajka obsahuje čierne a hnedé pruhy, ktoré reprezentujú spoločenstvá LGBT+ s rozličnou farbou pokožky, a tiež ružové, svetlo modré a biele pruhy, ktoré predstavujú transrodové osoby.

Zákazníci IKEA môžu aj tento rok kúpou dúhovej taškou prispieť na aktivity domácej organizácie LGBT+. Od roku 2019 sa taška STORSTOMMA predáva vo viac ako 26 krajinách a časť výťažku putuje priamo miestnym LGBT + organizáciám bojujúcim za rovnosť. V roku 2020 venovala IKEA Slovensko čiastku 2 200 EUR občianskemu združeniu Iniciatíva Inakosť, ktorá finančnú podporu použila na projekt inPoradna na pomoc s právnym riešením diskriminácie na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity v práci. Aj tento rok podpora poputuje OZ Iniciatíva Inakosť.

Ikea prichádza aj s limitovanou edíciou nového dúhového krytu na reproduktor ENEBY. Jeho vznik inšpiroval jeden z LGBT+ zamestnancov v IKEA v Japonsku. Vzal dva prenosné reproduktory ENEBY a nalepil na nich tenké látkové pruhy rôznych farieb. Dúhový kryt sa teraz predáva na 33 trhoch IKEA, aj keď sa od pôvodnej verzie mierne líši.

Na jar tiež IKEA podporila časozberný dokument Zákon lásky. Príbeh je o podpore manželstiev osôb rovnakého pohlavia.Premiéru bude mať 21. mája v rámci festivalu Jeden svet v Prahe.

„Je dôležité si uvedomiť, že sexuálna orientácia a rodová identita nie sú jedinými prvkami identity človeka, na ktorých záleží,“ hovorí Roman Bojko, líder v oblasti rozmanitosti a inklúzie v IKEA v Českej republike, Maďarsku a na Slovensku. Niektorí ľudia môžu čeliť ďalšej diskriminácii kvôli svojej rase, etnickej príslušnosti, spoločenskej vrstve, náboženstvu, fyzickým a duševným schopnostiam. „Pre nás sú vlajka pokroku a ukážková izba viac ako symbolické. Vieme, že je potrebné dosiahnuť pokrok, aby sa so všetkými ľuďmi v komunite LGBT+ zaobchádzalo rovnako a aby sa cítili byť jej súčasťou,“ dodal Roman Bojko.

*Ingka Group je strategickým partnerom vo franšízovom systéme IKEA, ktorý prevádzkuje viac ako 466 obchodných domov IKEA v 59 krajinách.