Print this page

EK začala vyšetrovanie spoločnosti Coca-Cola Foto: Facebook Coca Cola

Európska komisia (EK) začala predbežné vyšetrovanie amerického nápojového giganta Coca-Cola Co. Vo vyhlásení to oznámila komisia, ktorá zastáva funkciu protimonopolného úradu EÚ, žiadne ďalšie podrobnosti však neuviedla. Skupina EuroCommerce upozornila, že obchodníci sa už v minulosti sťažovali na zneužívanie trhovej sily niektorých nadnárodných výrobcov.

 "Môžeme potvrdiť, že komisia zaslala dotazníky v rámci svojho predbežného vyšetrovania Coca-Coly," uviedla hovorkyňa EK. "Predbežné vyšetrovanie stále beží. Nemôžeme komentovať ani predvídať jeho načasovanie alebo výsledok," dodala bez ďalších podrobností.

Coca Cola potvrdila, že dostala formálnu žiadosť o poskytnutie informácií vo štvrtok. Hovorca dodal, že firma bude plne spolupracovať s komisiou, ale nepovažuje za vhodné situáciu ďalej komentovať, keď celý proces ešte neskončil. "Riadime sa európskym zákonom o hospodárskej súťaži i všetkými ďalšími príslušnými zákonmi a predpismi," vyhlásil.

Lobbystická skupina EuroCommerce uviedla, že predajné praktiky niektorých veľkých nadnárodných značiek vyvolávajú medzi maloobchodníkmi a veľkoobchodníkmi obavy. "Už mnoho rokov poukazujeme na problémy, ktorým čelí náš sektor, kedy výrobcovia tzv. Must-have produktov využívajú svoju trhovú silu na zavádzanie jednostranných podmienok a obmedzení konkurencie vo svoj prospech," uviedol generálny riaditeľ EuroCommerce Christian Verschueren. Členmi skupiny sú okrem iného firmy Carrefour, Ikea, Metro a Tesco, napísala agentúra Reuters.