Print this page

Situácia na trhu práce by sa mala postupne zlepšovať. Slováci dúfajú, že im k tomu pomôže aj očkovanie Ilustr. foto: 365.bank

Počas pandémie koronavírusu prišlo o prácu mnoho Slovákov. Veľa ľudí pritom vníma očkovanie ako šancu na zlepšenie situácie aj na trhu práce. Ekonomika, a tým aj zamestnanosť, by sa mala zlepšovať už v druhom polroku 2021. Výrazné zlepšenie však nastane až v budúcom roku. 365.bank sa pozrela na aktuálnu situáciu na pracovnom trhu.

Pandémia koronavírusu pozatvárala kiná, divadlá, športoviská, hotely či reštaurácie. Prácu stratili aj ľudia v sektore služieb, dopravy či skladovania. Veľa zamestnancov sa muselo preorientovať na iný druh pracovnej činnosti. Nových ľudí naberali obchody či zásielkové služby. Nezamestnanosť však napriek tomu narástla.

„V marci 2021 sa vyšplhala na úroveň 8 %, čo je takmer o tri percentuálne body viac ako v rovnakom čase pred rokom. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce narástol o 76-tisíc na 219-tisíc. Zlepšenie situácie na trhu práce by malo nastať už v druhom polroku tohto roku. K výraznejšej tvorbe pracovných miest však dôjde až v roku 2022,“ hovorí Jana Glasová, analytička 365.bank.

K zlepšovaniu ekonomického vývoja, a teda i zamestnanosti, má pomôcť aj očkovanie. K dôležitým výhodám, ktoré mu ľudia pripisujú, patrí slobodné cestovanie za prácou (85 %) a zlepšenie ekonomiky (84 %). Dôležitosť pripisujú Slováci aj možnosti zájsť do reštaurácie (67 %) či navštíviť kiná, divadlá, festivaly alebo koncerty (65 %). Vyplýva to z prieskumu 2Muse pre 365.bank.1

S uvoľňovaním aktuálnych opatrení a otváraním ekonomiky ide ruka v ruke aj zlepšenie finančnej situácie. Tú ako podstatnú výhodu v súvislosti s očkovaním vníma 67 % Slovákov. Z prieskumu 365.bank vyplýva i to, že až 50 % ľudí muselo počas pandémie siahnuť na svoju finančnú rezervu.

„Dopĺňať si finančný vankúš by sme mali, len čo sa naša finančná situácia zlepší. Pandémia koronavírusu nám ukázala, že nikdy nevieme, kedy nás zastihne kríza či výpadok príjmu a budeme potrebovať žiť úplne alebo čiastočne z úspor. Preto je nevyhnutné mať vytvorenú dostatočnú rezervu, aby sme mali v prípade potreby na čo siahnuť,“ vysvetľuje Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank.

Ideálna rezerva by pritom podľa jej slov mala byť vo výške aspoň 6-násobku, no ideálne až 12-násobku mesačných výdavkov na povinné platby, ako sú úvery, nájom či strava. Každý mesiac by sme si pritom mali odkladať aspoň 10 % zo svojho príjmu.